O Tσίπρας ανάμεσα σε σοσιαλιστές [εικόνες] - iefimerida.gr

O Tσίπρας ανάμεσα σε σοσιαλιστές [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό το καθεστώς του παρατηρητή πήρε μέρος στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των ευρωπαίων σοσιαλιστών στη οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο μόνος από την ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

O Tσίπρας ανάμεσα σε σοσιαλιστές [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τη λιτότητα, την ασφάλεια και το προσφυγικό. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου θεωρείται ως «πρόγευση» εν όψει της Διάσκεψης των χωρών του Νότου, που διοργανώνεται στην Αθήνα σε 15 ημέρες, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

O Tσίπρας ανάμεσα σε σοσιαλιστές [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.

O Tσίπρας ανάμεσα σε σοσιαλιστές [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών έγινε στον πύργο Chateau de La celle Saint - Cloud, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού.

Παρ’ ότι προσκεκλημένος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, δεν συμμετείχε τελικά, λόγω του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε τη χώρα του.

O Tσίπρας ανάμεσα σε σοσιαλιστές [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Τσίπρας: Εχουμε ανάγκη από νέο όραμα για την Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διετύπωσε τέσσερις άξονες προτάσεων:

  1. Να υπάρξει αύξηση του πακέτου Γιούνκερ.
  2. Να δοθεί προτεραιότητα μεταφοράς πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές, αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
  3. Να μην υπολογίζονται στα ελλείμματα πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανεργία.
  4. Τη σύσταση ενός κοινού φόρουμ διαλόγου σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα «νέο όραμα για την Ευρώπη, μια νέα στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων, και την προώθηση μιας ατζέντας εναλλακτικής προς τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη, η οποία ευθύνεται για την κρίση»

Οπως είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, «το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης είναι εν πολλοίς αντανάκλαση και του στρατηγικού αδιεξόδου της ευρωπαϊκής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι ούτε συμπόρευση με τη δεξιά, ούτε κατακερματισμό και εθνική αναδίπλωση, αλλά πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση».

Σ' αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, με στόχο- όπως είπε- να διατυπώσουμε εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε πως « το ερώτημα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά ποια Ευρώπη. Τι έχουμε σήμερα; Μια Ευρώπη παράλυτη από την κρίση, μια ΕΚΤ που δεν παίζει το ρόλο κεντρικής τράπεζας, έναν ευρωπαϊκό Βορρά με παγωμένους μισθούς και υπερβολικά πλεονάσματα που λειτουργούν ως ευρωπαϊκό ταμιευτήριο μεταφοράς πόρων από το Νότο στο Βορρά, και έναν ελλειμματικό Νότο με έκρηξη ανισοτήτων και ανεργίας. Και απέναντι σε αυτά έχουμε αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία».

Τέλος, ότι πρέπει «να ενισχύσουμε αυτά τα εργαλεία, μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια» Πιο συγκεκριμένα, στην Μπρατισλάβα, θα πρέπει κατά προτεραιότητα:

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των αποφάσεών μας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Με μηχανισμό διασφάλισης του επιμερισμού των βαρών και της ευθύνης στο επίπεδο της ΕΕ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας Παρίσι σοσιαλιστες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ