Νόρτσα, το χωριό της Ιταλίας που αντιστάθηκε στον φονικό σεισμό [εικόνες] - iefimerida.gr

Νόρτσα, το χωριό της Ιταλίας που αντιστάθηκε στον φονικό σεισμό [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα στις εικόνες καταστροφής με τα ερείπια και τα κατεστραμμένα από το σεισμό σπίτια, υπάρχει και εκείνη της Νόρτσα, του χωριού που αν και απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης που συγκλόνισε την Ιταλία, δεν έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και κανείς δεν έχασε τη ζωή του!

Πρόκειται για μια μικρή κοινότητα, που την ημέρα του σεισμού ήταν γεμάτη τουρίστες. Ήταν ο τουρισμός αυτό που τελικά την έσωσε. Γιατί οι κάτοικοι της Νόρτσα φρόντισαν, για το καλό του τουρισμού τους, να ανακαινίσουν τα κτίρια της πόλης τους βάσει των αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών. Το αυτονόητο δηλαδή...

Αυτό που αντικρίζει κανείς στη Νόρτσα μια μέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό είναι μικρές ζημιές, ελαφρότατους τραυματισμούς. Απώλειες «ασήμαντες» σε σχέση με ό,τι συνέβη σε άλλες πόλεις και χωριά της περιοχής, όπως το Αματρίτσε, το Ακουμόλι και η Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

Νόρτσα, το χωριό της Ιταλίας που αντιστάθηκε στον φονικό σεισμό [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οι αρχές του χωριού είχαν ξεκινήσει την αντισεισμική θωράκιση, πρώτα μετά τον θανατηφόρο σεισμό στην περιοχή του 1979 και πολύ περισσότερο με τον επόμενο μεγάλο, καταστροφικό, σεισμό του 1997. Κι όπως φαίνεται η επιχείρηση απέδωσε…

«Στον τομέα της σεισμικής προστασίας είμαστε ακόμη πίσω», τονίζει στο πρακτορείο And Kronos ο σεισμολόγος Έντσο Μπόσκι. Μολαταύτα, υπάρχουν εξαιρέσεις όπως η Νόρτσα, όπου «μετά τον σεισμό του 1979 υπήρξαν παρεμβάσεις στην αντισεισμική προστασία των κτηρίων», κι έτσι «οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή δόνηση ήσαν αμελητέες». «Φευ, όμως, στην Ιταλία τα κτήρια κατασκευάζονται καλά με επαρκή αντισεισμικά κριτήρια, μόνον έπειτα από έναν σημαντικό σεισμό», πρόσθεσε.

Νόρτσα, το χωριό της Ιταλίας που αντιστάθηκε στον φονικό σεισμό [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Όπως δηλώνει στο πρακτορείο Ansa κι η αντιδήμαρχος της Νόρτσα Τζουζεπίνα Πέρλα, στην πόλη υπήρξαν «περιορισμένες» ζημιές. Η πόλη ήταν γεμάτη τουρίστες, καθώς καταγράφεται μία θαυμάσια καλοκαιρινή σαιζόν. Τα σπίτια είναι όλα αντισεισμικά, όμως υπήρξαν κάποιοι μικροτραυματισμοί».

Οι αυτοψίες πράγματι κατέδειξαν κάποιες λόγου σημαντικές ζημιές σε κάποιες ιδιωτικές κατοικίες, σε υποδομές και κάποια μνημεία, όπως στη βασιλική του Σαν Μπενεντέτο. Επίσης και στα τείχη του Καστελούτσο, με μερικές κατακρημνίσεις, και στο Σαν Πελεγκρίνο στην ευρύτερη περιοχή.

Σε όλη την Ούμπρια νοσηλεύθηκαν μόλις δύο άνθρωποι (ένας 77χρονος κι ένα παιδί), κι αυτοί από αδιαθεσία μετά τον σεισμό, ενώ αναζητείται ένα ζευγάρι από το Ορβιέτο, που τη στιγμή του σεισμού, μάλλον, βρισκόταν στο Αματρίτσε, τονίζει η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Νόρτσα, το χωριό της Ιταλίας που αντιστάθηκε στον φονικό σεισμό [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Πηγή - Φωτογραφίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε το υπέροχο χωριό Νόρτσα, πραγματικό στολίδι της περιοχής:

Νόρτσα, το χωριό της Ιταλίας που αντιστάθηκε στον φονικό σεισμό [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Νόρτσα, το χωριό της Ιταλίας που αντιστάθηκε στον φονικό σεισμό [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Η Νόρτσα είναι γνωστή στους τουρίστες και ως η "πόλη του χοίρου", γιατί έχει εξαιρετικά αλλαντικά και πανέμορφα μαγαζιά που τα πωλούν:

Νόρτσα, το χωριό της Ιταλίας που αντιστάθηκε στον φονικό σεισμό [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νόρτσια Σεισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ