Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουρκικά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Συρία, σήμερα το πρωί σε μια τεράστια επιχείρηση εκκαθάρισης από δυνάμεις του ISIS. O Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η υπομονή μας τελείωσε. Θα εξαλείψουμε κάθε απειλή στα βόρεια σύνορά μας».

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικα μέσα η Τουρκία πέρασε τα σύνορα με την Συρία με άρματα μάχης, 1.500 στρατιώτες και με την υποστήριξη μαχητικών F-16 σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν την πόλη Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία που έχουν καταλάβει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εισέδυσαν σε βάθος τριών χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος κατευθυνόμενοι προς θέσεις που τελούν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη μεθοριακή πόλη Τζαραμπλούς. Υποστηρίζονται από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και το τουρκικό πυροβολικό, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Στόχος και οι Κούρδοι μαχητές

Παράλληλος και διακηρυγμένος στόχος όμως της Αγκυρας είναι να απωθήσει τους Κούρδους της Συρίας την πολιτοφυλακή των Κούρδων YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού).

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Τσαβούσογλου: Οι Κούρδοι να αποσυρθούν, αλλιώς...

Οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας πρέπει να αποσυρθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη διαφορετικά η Τουρκία θα "κάνει ό,τι είναι απαραίτητο", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την έναρξη της επιχείρησης από την Τουρκία στη βόρεια Συρία.

Ο Τσαβούσογλου, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Άγκυρα, είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να έρθει κανείς απέξω και να εγκατασταθεί στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς στη μεθόριο με τη Συρία, που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, στόχο της τουρκικής επιχείρησης.

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Κούρδοι Συρίας: Κατάφωρη επέμβαση στη χώρα

Από την πλευρά του, ο Ρεντούρ Ξελίλ, εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), δήλωσε σήμερα ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια "κατάφωρη επίθεση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας" και απορρέει από μια συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία, στο Ιράν και στην κυβέρνηση της Συρίας.

Ο Ξελίλ πρόσθεσε πως η τουρκική απαίτηση να αποσυρθούν οι YPG ανατολικά του Ευφράτη μπορεί να απαντηθεί μόνο από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, έναν συνασπισμό που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του οποίου η κουρδική οργάνωση είναι σημαντικό μέλος.

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

Δείτε live εικόνα από την τεράστια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία κατά του ISIS απο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5
Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 6

Η επιχείρηση έχει την κωδική ονομασία «Euphrates Shield» («Ασπίδα του Ευφράτη»)

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 7

ΗΠΑ: Θα δώσουμε αεροπορική κάλυψη

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν αεροπορική κάλυψη στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Τζαραμπλούς της βόρειας Συρίας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον "συγχρονίζεται" με τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ στα σχέδια.

Ο αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε σύντομη ενημέρωση των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο αεροπλάνο με το οποίο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετέβη στην Τουρκία.

Μονάδες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και αεριωθούμενα υποστηριζόμενα από μαχητικά αεροσκάφη του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού εξαπέλυσαν σήμερα επιχείρηση στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη μεθόριο με τη Συρία.

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 8

Η στιγμή που τα τουρκικά τάνκς περνούν τα σύνορα με τη Συρία

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 9
Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 10

Νωρίτερα, στρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως δύο τουρκικά αεριωθούμενα F-16 βρίσκονταν στον αέρα πάνω από μια περιοχή στη μεθόριο περιμένοντας να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 11
Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 12

Αιχμές Ερντογάν κατά ΗΠΑ

Οι χώρες που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σαν να κρατούν ενεργές, απασφαλισμένες χειροβομβίδες, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια κατά τα φαινόμενα αναφορά στην αμερικανική υποστήριξη προς τους κούρδους μαχητές της Συρίας.

Η Τουρκία, μέλος του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διαφωνεί με τον αμερικανό σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξή του στους κούρδους αντάρτες της Συρίας στις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του ΙΚ.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) είναι μια προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 13
Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 14

Στην επιχείρηση συμμετέχουν άντρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Ερντογάν: Η υπομονή μας τελείωσε [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 15
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Συρία άρματα μάχης σύνορα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ