Οι δηλώσεις Σημίτη για αναδιάρθρωση διχάζουν το ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Οι δηλώσεις Σημίτη για αναδιάρθρωση διχάζουν το ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλοι αναζητούν γιατί ο Κώστας Σημίτης επέλεξε την πιο κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία, προκειμένου να ανάψει... φωτιές ζητώντας (με τη συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής») «εδώ και τώρα» αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας. «Είναι ειλικρινής αγωνία» λένε οι «δικοί του». «Βγάζει απωθημένα στον Γιώργο» απαντούν οι «παπανδρεϊκοί». Σαφή και τεκμηριωμένη απάντηση δεν διαθέτει κανείς. Το σίγουρο είναι ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν το έκανε τυχαία. Δεν είναι ο τύπος του άλλωστε. Επί δύο Κυριακές τώρα σφυροκοπεί τις επιλογές Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου. Και μάλιστα από δύο συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα: Την Καθημερινή του Αλαφούζου και το Βήμα του ΔΟΛ. Με τις παρεμβάσεις του, έδειξε έναν δρόμο και παράλληλα τα «δόντια» του. Γιατί ο Σημίτης δεν είναι κανένας «τυχαίος». Εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το γερμανικό κυβερνητικό και οικονομικό κατεστημένο και τα ισχυρά cabinet των Βρυξελλών. Η οικονομία άλλωστε είναι το πεδίο που ξέρει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο και η γνώμη του είναι βαρύνουσα.
Η παρέμβαση του ωστόσο προκάλεσε «έκρηξη» στον Πρωθυπουργό και σε κορυφαίους υπουργούς. Το μεγαλύτερο «σοκ» υπέστησαν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Φίλιππος Σαχινίδης οι οποίοι διετελεσαν στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη ως σύμβουλοι του, όταν ήταν πρωθυπουργός.
Από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών «κάρφωσε» τον Σημίτη λέγοντας κοφτά: «Η δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης δεν βοηθά τη χώρα». Φυσικά είναι μια βαριά κατηγορία, να λες σε έναν πρώην πρωθυπουργό ότι με τις κινήσεις του ζημιώνει την Ελλάδα.
Από τη... Λάρισα, (συνέντευξη από τον «Κήρυκα της Λάρισας») ο Φίλιππος Σαχινίδης είπε κάτι εξίσου βαρύ: «Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση, αποσκοπεί στο να αποφύγουμε να συζητήσουμε το πως θα μειώσουμε τα ελλείμματα και το πως θα κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να βγει η χώρα από την κρίση». Με άλλα λόγια ο Σημίτης και οι συν αυτώ (Βάσω Παπανδρέου κλπ) δεν θέλουν να βγούμε από την κρίση.
«Δεν μπορώ να το παρακολουθήσω. Δεν ξέρω γιατί το έκανε είναι χειρότερο από λάθος, είναι καταστροφή» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχους του οικονομικού επιτελείου όταν έμαθε τι δήλωσε ο κ. Σημίτης. Παρέπεμπε μάλιστα σε δηλώσεις άλλων στενών του συνεργατών όταν ήταν πρωθυπουργός (Χριστοδουλάκη, Στουρνάρα) που είναι σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος.
Η «iefimerida" ζήτησε από τον υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, να εξηγήσει επί της ουσίας, γιατί η αναδιάρθρωση σημαίνει καταστροφή:
- Πρώτα απ' όλα μιλάμε για «κούρεμα» του χρέους των 240 δις ευρώ που έχει η χώρα και όχι των 110 δις που πήραμε από την τρόικα το οποίο έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα υποστεί haircut. «Αν μπουμε σ΄αυτή τη λογική και ας πάρουμε παράδειγμα ένα κούρεμα 30%. Το ανώτερο που θα γλιτώσουμε είναι 70 δις ευρώ. Αν πάμε σε 40% θα γλιτώσουμε 96 δις. Είναι δε αυτονόητο πως, όσο πιο μεγάλο είναι κούρεμα τόσο απόμακρη γίνεται η πιθανότητα να βγούμε στις αγορές. «Δηλαδή είναι προτιμότερο να κερδίσουμε 70 δις και να κάνουμε να ξαναβγούμε 50 χρόνια στις αγορές;»
- Με τα ασφαλιστικά ταμεία τι θα γίνει; Δεν δίνει παρά μια αόριστη απάντηση ο κ. Σημίτης ότι «τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να προστατευθούν, για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις συντάξεις". Στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αυτό εξηγούν από το οικονομικό επιτελείο.
- Κάνει τεράστια ζημιά στο τραπεζικό σύστημα. «Θα καταρρεύσουν την επόμενη ημέρα οι τράπεζες» λέει ο συνομιλητής μας προβλέποντας ότι θα δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια – περί τα 12 δις ευρώ. «Άρα θα πρέπει να αποκρατικοποιησεις τις τράπεζες, οπότε θα χρειαστούμε περί τα 15-20 δις και άλλα 20 δις για να σώσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύνολο; 40 δις. για να κερδίσουμε 30 δις τελικά και να κουβαλάμε τη «ρετσινιά» και τις επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης για δεκαετίες. Αξίζει;» αναρωτιέται ρητορικά ο συνομιλητής μας.
- Σύμφωνα με τη συλλογιστική Σημίτη μέχρι το 2013 που τελειώνει το μνημόνιο δεν θα έχει γίνει τίποτα, ούτε ανάπτυξη ούτε έσοδα κλπ.) και δε θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές, οπότε ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ε.Ε. (το ESN) για να μας δανείσει, θα υποστούμε το haircut. «Ε και;» είναι η απάντηση που εκπλήσσει. «Εδώ η Φινλανδία δεν θέλει να δανείσει την Πορτογαλία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Αξίζει όμως να το παλέψουμε» κλείνει τη σχετική συζήτηση το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ