Πάνος Σκουρλέτης: Πιθανή και πέμπτη τηλεοπτική άδεια - iefimerida.gr

Πάνος Σκουρλέτης: Πιθανή και πέμπτη τηλεοπτική άδεια

Φωτογραφία: Sooc/Μενέλαος Μυρίλλας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοικτό το ενδεχόμενο, σε μια δεύτερη φάση, να παραχωρηθεί άλλη μια τηλεοπτική άδεια, αφήνει ο υπουργός Υποδομών Πάνος Σκουρλέτης.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στο τηλεοπτικό τοπίο, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά μπαίνουν σαφείς κανόνες και κριτήρια που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου, στο οποίο θα λειτουργούν υγιείς εταιρίες. Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο -σε μια δεύτερη φάση- να παραχωρηθεί άλλη μία τηλεοπτική άδεια, ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει εφόσον προκύψει μια πραγματική ανάγκη στην ενημέρωση.

Ακολουθεί το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Σκουρλέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

  • Γιατί η κυβέρνηση επιμένει τα κανάλια να είναι μόνο τέσσερα; Λένε ότι μεθοδεύετε ένα διαγωνισμό για να κλείσετε σταθμούς που δεν σας είναι αρεστοί.

Ένας διαγωνισμός προβλέπει διαδικασίες και ο νόμος έχει κριτήρια. Άρα για πρώτη φορά μπαίνουν κάποια σαφή, με έναν διαφανή τρόπο, κριτήρια τα οποία θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο στον χώρο της ενημέρωσης.

  • Κύριε Σκουρλέτη, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, γνωρίσατε καλά το τηλεοπτικό τοπίο. Πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να δοθούν και άλλες άδειες πέραν των τεσσάρων;

Ο αριθμός έχει προσδιοριστεί στο νούμερο 4, χωρίς να έχει αποκλειστεί σε μια δεύτερη φάση, εάν προκύψει μια πραγματική ανάγκη η οποία να σχετίζεται με την ενημέρωση. Μιλάμε για την ενημέρωση, δεν μιλάμε ούτε για σούπερ μάρκετ, ούτε για παπουτσάδικο, ούτε για κατάστημα που πουλάει φορέματα, άρα σχετίζεται πια με την ίδια τη δημοκρατία και τη λειτουργία της. Και προϋπόθεση για να λειτουργεί μια δημοκρατία είναι να υπάρχει ένα απελευθερωμένο πεδίο και τοπίο στο χώρο της ενημέρωσης. Αυτό νομίζω ότι το γνωρίζουμε όλοι. Εν πάση περιπτώσει, σας λέω ότι -έχει ακουστεί δημόσια, δεν το λέω μόνο εγώ- το ενδεχόμενο να δοθούν παραπάνω άδειες θα εκτιμηθεί, θα αξιολογηθεί από τη στιγμή που θα υπάρχει μια πραγματική αναγκαιότητα, χωρίς να υπονομεύουμε πια τη βιωσιμότητα των σταθμών.

  • Όμως πλουραλισμός δεν σημαίνει πολλά κανάλια;

Όχι, από τη στιγμή που μιλάμε για ιδιωτικά κανάλια, τα οποία πρέπει να μην μπαίνουν μέσα. Άρα, υπάρχει και η επιχειρηματική διάσταση, το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας των καναλιών σε μια μικρή αγορά, όπως είναι η ελληνική, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια λόγω της βαθιάς ύφεσης.

Το να αφήνουμε έναν μεγάλο αριθμό λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, ουσιαστικά γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι κάποια για να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, για να είναι εν ζωή, θα πρέπει να βρίσκουν τα έσοδά τους με διάφορους άλλους, πλάγιους τρόπους, που δεν συνάδουν με την εξυπηρέτηση και την υπηρέτηση της πληροφόρησης. Άρα νομίζω ότι σωστά μπαίνει ένας περιορισμός.

  • Ναι, αλλά θα μείνει ένας κόσμος στο δρόμο. Κάποιος από αυτούς τους καναλάρχες είπε πρόσφατα ότι αν δεν πάρει άδεια το κανάλι του, θα αναγκαστεί να λάβει δάνειο για τις αποζημιώσεις.

Μιλήσατε για δάνεια, και εδώ τώρα θυμίσατε μια αμαρτωλή ιστορία, διότι τα κανάλια για δεκαετίες τώρα παίρνανε δάνεια χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι αυτά τα δάνεια που βουλιάξανε τις τράπεζες και κλήθηκε ο ελληνικός λαός να πληρώσει για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Τέρμα, λοιπόν, σε αυτού του είδους την φαυλότητα, την ανομία και τη διαφθορά.

  • Κύριε υπουργέ, και μια ερώτηση για την Digea. Βλέπετε ότι υπάρχει κάτι ύποπτο σε σχέση με το πώς στήθηκε;

Χρήζει έρευνας... Γνωρίζετε ότι έχουν ακουστεί πολλά. Και μόνο το γεγονός ότι οι πάροχοι περιεχομένου είναι και πάροχοι δικτύου, δημιουργεί μια ασυμβατότητα με βάση πια το ίδιο το ευρωπαϊκό δίκαιο, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει. Νομίζω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να εξεταστεί ο διαγωνισμός αυτός, οι όροι που έγινε, το γεγονός ότι υπήρξε μόνο ένας υποψήφιος για τον διαγωνισμό αυτό. Όλα αυτά χρήζουν μεγάλης έρευνας. Πολύ, δε, περισσότερο που μιλάμε για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, που ούτως ή άλλως η ιστορία τους και η διαδρομή τους μόνο, ας το πούμε, καθαρή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ