Ντελόρ: «Το ευρώ δεν θα βγει αλώβητο από την κρίση» - iefimerida.gr

Ντελόρ: «Το ευρώ δεν θα βγει αλώβητο από την κρίση»

Ευρωζώνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρτυξέλλες εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον των δυτικών αξιών, αλλά και πολύ επιφυλακτικός για την δυνατότητα του ευρώ να εξέλθει αλώβητο από την κρίση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd ο κ.Ντελορ συνηγορεί υπέρ ενός νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που απειλούν την συνοχή της Ευρωζώνης.

Αρχικά εξέφρασε την ενόχλησή του για την «κακοφωνία» που εκπέμπει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της κρίσης χρέους, ο αρχιτέκτονας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θεωρεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε και πρέπει να δώσουν ένα σαφές μήνυμα προκειμένου να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες των αγορών.

Κατά την εκτίμησή του, το ευρώ μπορεί να εξέλθει ενισχυμένο από την κρίση μόνον εάν συντρέχουν, σωρευτικά, δύο προϋποθέσεις: καταρχήν να σβήσει το συντομότερο η πυρκαγιά που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κατά δεύτερο λόγο να σχεδιαστεί μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. «Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για την υπέρβαση της κρίσης και εάν δεν εκπληρωθούν, θα παραμείνει το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στις αγορές», εξηγεί ο Ντελορ. Παράλληλα προσθέτει, «οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται ενώπιον δυο επιλογών: είτε να αποδεχθούν την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε να υπαχθούν σε ένα κοινό καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ