Οι Μερκοζί «μαγειρεύουν» μίνι Σύνοδο λίγο πριν το γεύμα των 27 - iefimerida.gr

Οι Μερκοζί «μαγειρεύουν» μίνι Σύνοδο λίγο πριν το γεύμα των 27

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δυναμιτίζει» το κλίμα της Συνόδου Κορυφής ο γαλλογερμανικός άξονας λίγο πριν το δείπνο των 27 ηγετών, καθώς ετοιμάζεται «μίνι Σύνοδος» μεταξύ Σαρκοζί και Μέρκελ με τους Ντράγκι, Γιούνκερ, Βαν Ρόμπαι και Μπαρόζο.

Ετοιμάζουν «μίνι-Σύνοδο»

Λίγες ώρες πριν την κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο γαλλογερμανικός άξονας δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα καθώς οργανώνεται μίνι σύνοδος των δύο ηγετών με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, πριν το δείπνο των 27 ηγετών.

Στη «μίνι-Σύνοδο» θα παρευρεθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αξιωματούχος στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε τη συνάντηση, προσθέτοντας πως θα μετάσχουν και αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί τοποθετείται στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Πριν λίγη ώρα σε δηλώσεις προέβησαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο οι οποίοι επισημαίνουν την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Γιούνκερ: «Χρειαζόμαστε ισχυρή συμφωνία, έστω με τους 17»

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε σε γαλλικό ραδιόφωνο. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε για άλλη μια φορά πως «το κοινό νόμισμα δεν βρίσκεται σε κίνδυνο». «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμφωνία. Θα ήθελα μια συμφωνία επί της συνθήκης η οποία θα δεσμεύει τα 27 κράτη (μέλη της ΕΕ), αλλά αν υπάρξουν χώρες μεταξύ των 27 που είναι απρόθυμες να συμφωνήσουν με εμάς... θα το κάνουμε με τις 17 (χώρες μέλη της ευρωζώνης)», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στη Βρετανία, εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα απορρίψει ολόκληρες σελίδες της συμφωνίας και θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες.

Μπαρόζο: «Κάντε τα πάντα»

Αντίστοιχη έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έκανε και ο ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να κάνουν τα πάντα» για να σώσουν την ευρωζώνη.

«Όλος ο κόσμος [μας] παρακολουθεί. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε την ευρωζώνη», υπογράμμισε ο κορυφαίος αξιωματούχος. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείξουμε όλοι μαζί, όλη η ΕΕ μαζί, ότι η ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη», προσέθεσε.

Οι δηλώσεις Μπαρόζο πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μασσαλία. Στο συνέδριο θα παρευρεθούν, επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ