Οι κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε. εξετάζουν επιστροφή στα εθνικά νομίσματα; - iefimerida.gr

Οι κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε. εξετάζουν επιστροφή στα εθνικά νομίσματα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σενάρια για υποτιθέμενη διάσπαση της Ευρωζώνης, κατάργηση του ευρώ και επιστροφή στα εθνικά νομίσματα επαναφέρει με σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Ιρλανδία, εξετάζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να είναι έτοιμες για την εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων στην περίπτωση που οι χώρες αναγκαστούν να επαναφέρουν τα εθνικά τους νομίσματα λόγω της εντεινόμενης κρίσης χρέους. Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας προσπαθεί να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερες εκτυπωτικές μηχανές, ενώ σημειώνει ότι και οι τράπεζες σε χώρες εκτός ευρώ, όπως η Ελβετία, εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια.

Όσον αφορά την Ελλάδα, πάντως, η Journal φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν εξετάζει τέτοιο θέμα, και ότι η Τράπεζα δεν έχει κινηθεί για να εξασφαλίσει εκτυπωτικές μηχανές για να τυπώσει δραχμές.

Το εκφοβιστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal καταλήγει με την διαπίστωση ότι οι κινήσεις αυτές των τραπεζών -αν υπάρχουν τελικά- είναι «προληπτικές» και δεν συνεπάγονται ότι επίκειται διάλυση της ευρωζώνης. Ωστόσο τονίζει με νόημα ότι «το γεγονός όμως, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες εξετάζουν μία πιθανότητα που μέχρι το φθινόπωρο θεωρούταν αδιανόητη, επισημαίνει πόσο ραγδαία έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ