Η Τουρκία απειλεί την ΕΕ -Τον Οκτώβριο θα γεμίσει το Αιγαίο με πρόσφυγες - iefimerida.gr

Η Τουρκία απειλεί την ΕΕ -Τον Οκτώβριο θα γεμίσει το Αιγαίο με πρόσφυγες

Φωτογραφία: Eurokinissi/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ ότι "ταπεινώνει" την Τουρκία και εξάρτησε για άλλη μια φορά τον σεβασμό της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό από τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ.

"Ο τουρκικός λαός είναι τραυματισμένος ψυχικά" μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και οι Ευρωπαίοι "μας ταπεινώνουν αντί να βοηθούν την Τουρκία", ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild, εκφράζοντας τη λύπη του για το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας και των συζητήσεων για την εξαίρεση των τούρκων υπηκόων από τις θεωρήσεις εισόδου.

Για τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Άγκυρα εργάσθηκε "όσο λίγες χώρες για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ", αλλά δεν λαμβάνει σε αντάλλαγμα "παρά απειλές, προσβολές και έναν πλήρη αποκλεισμό" από την πλευρά των Είκοσι Οκτώ.

"Αναρωτιέμαι: ποιο έγκλημα έχουμε διαπράξει; Γιατί τόση εχθρότητα;", συνεχίζει ο Τσαβούσογλου, ο οποίος την Τετάρτη είχε ήδη κατηγορήσει την ΕΕ ότι υποδαυλίζει τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα στην Τουρκία "ευνοώντας", ακόμη και "ενθαρρύνοντας" τους αυτουργούς του πραξικοπήματος.Ο ίδιος απαίτησε και πάλι τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου για τους τουρκους πολίτες, που είναι το αντάλλαγμα για τη μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που συνήφθη τον Μάρτιο με την ελπίδα ότι θα συγκρατηθούν οι παράτυποι διάπλοι από τις τουρκικές αρχές προς τα ελληνικά νησιά.

"Είναι σαφές: είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί είτε τις όλοι τις βάζουμε στην άκρη", δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην Bild, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει και πάλι από τον Οκτώβριο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγουν στη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Γερμανία: Ναι στη διαπραγμάτευση με τγην Τουρκία, αλλά χωρίς εκβιασμούς
Στην ανάγκη η Γερμανία να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να επιτρέψει τους εκβιασμούς, στάθηκε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της χώρας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος στήριξε την προσφυγική πολιτική της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Γερμανία παραμένει ισχυρή και σε καμία περίπτωση «ένα καράβι που βυθίζεται».

«Θα μπορούσα πολλές φορές να πω για αρκετούς ισχυρούς του κόσμου ότι δεν θα έπρεπε να είναι εταίροι μας. Αλλά πρόκειται και για χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις και με τις οποίες πρέπει να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι πράξεις που ξεκίνησε ο Πούτιν δικαίως απορρίφθηκαν και χειριζόμαστε πολύ επικριτικά αυτές τις αποφάσεις και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αλλά διαπραγματευόμαστε μαζί του. Και έτσι θα είναι και με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Γκάουκ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο ZDF.

«Χρειαζόμαστε, με κάθε σαφήνεια, να πούμε ότι δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Τουρκία», συνέχισε ο κ. Γκάουκ, αναφερόμενος στη συμφωνία για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα επισκεπτόταν και πάλι την Τουρκία, όπου το 2014 είχε ασκήσει ευθέως κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Γκάουκ εξήγησε ότι δεν μπορεί κανείς να αποσιωπά ή να κρύβει τις αξίες του όταν βρίσκεται σε μια ξένη χώρα όπως η Τουρκία ή η Κίνα «μόνο και μόνο για να μην ενοχλήσει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αχμέτ Τσαβούσογλου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ