Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] - iefimerida.gr

Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι από τις φωτογραφίες που συζητήθηκαν περισσότερο τη βραδιά της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Στην εικόνα δεν υπάρχει κανένας αθλητής ή πολιτική προσωπικότητα.Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Andrej Isakovic που εργάζεται στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και δείχνει τέσσερα άτομα στο μπαλκόνι μιας φαβέλας στα υψώματα του Ρίο να κοιτάζουν από μακριά τα πυροτεχνήματα που πέφτουν στο γήπεδο Μαρακανά, την βραδιά της έναρξης.
Πριν τελειώσει η βραδιά της έναρξης, το πρακτορείο ανέβασε την φωτογραφία στον λογαριασμό του. Αμέσως έκανε τον γύρο του κόσμου, έγιναν χιλιάδες retweets και το θέμα αναρτήθηκε στα σάιτ όλου του πλανήτη. Πρόκειται για επιτυχία του φωτογράφου, ο οποίος πήγε στη Βραζιλία για πρώτη φορά στη ζωή του.

«Βρέθηκα στη φαβέλα Μανγκουέιρα γιατί είναι γνωστό το μέρος στους επαγγελματίες φωτογράφους για τη θέα που έχει προς την πόλη και προς το στάδιο. Γνώριζα μέσω άλλου συναδέλφου μια οικογένεια που έμενε εκεί, τους τηλεφώνησα και πήγα να δουλέψω από την ταράτσα τους» δήλωσε ο φωτογράφος στη ισπανική El Pais.

Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Βραζιλία, αυτή η διαφορά ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές συνοικίες σόκαραν τον φωτογράφο. Εκπληκτος διαπίστωσε ότι μέσα στη φαβέλα οι άνθρωποι πολύ χαρούμενοι εκείνο το βράδυ. Πολλοί κοίταζαν την τελετή έναρξης στην τηλεόραση, άλλοι κάθονταν στο μπαλκόνι τους, κάποιοι έπαιζαν μουσική και τραγουδούσαν, τα παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο…

«Πήρα αυτή τη φωτογραφία γιατί μου άρεσε, πραγματικά. Εδειχνε τι έβλεπα ακριβώς μέσα σε αυτή τη φαβέλα. Δεν το είχα προβλέψει, δε το σχεδίασα. Απλά οι άνθρωποι βγήκαν στην ταράτσα για να δουν τα πυροτεχνήματα και τους τράβηξα στη φωτογραφία».
Ο Andrej Isakovic δεν περίμενε ότι η φωτογραφία του θα συγκινούσε τόσες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πολλοί Βραζιλιάνοι αλλά και νοτιο-αμερικανοί προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο ένα μέηλ αρνητικό έλαβε από κάποια βραζιλιάνα που τον κατηγόρησε ότι έστησε τον κόσμο στη φαβέλα για να φωτογραφήσει ένα κλισέ της χώρας.

Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Andrej Isakovic δεν ήταν ο μόνος που βρέθηκε στην φαβέλα Μανγκουέιρα εκείνο το βράδυ. Δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του ανέβηκαν στις ταράτσες των σπιτιών όπου στοιβάζονται πάνω από 6 εκατομμύρια φτωχοί Βραζιλιάνοι.

Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Αυτή είναι η φωτογραφία που τράβηκε ο Mario Tama για το πρακτορείο Getty και αποτυπώνει το χάσμα ανάμεσα στα άθλια τούβλινα σπίτια όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι και από την άλλη τη χλιδή των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Στο Ρίο, σοκάρει το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και συχνά αυτό είναι προκλητικά ορατό. Οι πάμφτωχες φαβέλες έχουν χτιστεί δίπλα σε βαθύπλουτα προάστια», έγραψε ο φωτογράφος στο μπλογκ του. «Ενοιωσα ότι είναι σημαντικό να καταγράψω τη ζωή έξω από το στάδιο, τη στιγμή που ανέβαιναν τα πυροτεχνήματα, για να αποδώσω την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας», έγραψε.

Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Αυτή είναι η φαβέλα Μανγκουέιρα στο Ρίο:

Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ρίο φαβέλες Ολυμπιακοί Αγώνες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ