Ο Βενιζέλος θα στριμώξει Σαμαρά για τα νέα μέτρα - iefimerida.gr

Ο Βενιζέλος θα στριμώξει Σαμαρά για τα νέα μέτρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με διπλή ατζέντα έρχεται στην Αθήνα η Τρόικα. Από τη μια να ελέγξει τη πρόοδο υλοποίησης του υφιστάμενου Προγράμματος και εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, από την άλλη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, που όπως σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεπάγεται διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και μέτρα, τα οποία σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο ανέρχονται στα 7 δισ ευρώ για τη τριετία 2013- 2015.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ωραία, γιατί όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, όλο αυτό το... όμορφο πακέτο θα πρέπει να συμφωνηθεί τώρα και ουδείς μπορεί να περιμένει σε επαναδιαπραγμάτευση, καλώντας τον Α. Σαμαρά να καθήσει στο τραπέζι και να αναπτύξει τις προτάσεις του και τις εναλλακτικές λύσεις στα μέτρα που ήδη «τρέχουν». Ποιος είναι ο στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου; Από τη μια να υποχρεώσει τον Αντώνη Σαμαρά να διαπραγματευθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους επικεφαλής της Τρόικας επί συγκεκριμένων κοστολογημένων προτάσεων, από την άλλη να καταστήσει τη Ν.Δ. συνυπεύθυνη του Νέου Μνημονίου, καθώς θα έχει συμμετάσχει ενεργά στη διαπραγμάτευση.

Ούτως ή άλλως, οι συζητήσεις θα γίνουν επί τη βάση των επιταγών της Τρόικας για ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα «κλειστά» επαγγέλματα, για ψήφιση του νέου Φορολογικού και λήψη αποτελεσματικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, για συνεννόηση της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για τους κατώτερους μισθούς, την ΕΓΣΕΕ, τις ασφαλιστικές εισφορές, για επανεξέταση των προνοιακών προγραμμάτων με βάση τη νέα Έκθεση του ΟΟΣΑ που αναμένεται σύντομα.

Καίριας σημασίας χαρακτηρίζεται η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας και η εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων, ενώ αυτονόητη θεωρείται από τη Τρόικα η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που έχει ήδη καθυστερήσεις.

Ειδικά όσον αφορά στην εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνει ανοικτή «τρύπα» 3 δισ ευρώ και πλέον, θέτοντας εκ προοιμίου εν αμφιβόλω τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης χρονιάς χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επικεντρώνουν τις προσπάθειες στα έσοδα.

Ανάσες αναμένεται ότι θα δώσουν τον Δεκέμβριο, τα έσοδα από το νέο Τέλος Ακινήτων, που υπολογίζονται στα 700 εκατ. ευρώ, τα Τέλη Κυκλοφορίας ύψους 1,2 δισ ευρώ, τα οποία εκτιμάται, πάντως, στον Προϋπολογισμό ότι θα είναι περίπου 230 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρσι, καθώς και τα τελευταία εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς και Τέλους Επιτηδεύματος.

Στις καθημερινές, πλέον, συσκέψεις, έχουν δοθεί οδηγίες στους επικεφαλής των εφοριών να εντείνουν τις προσπάθειες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους αλλά και τους προσωρινούς- προληπτικούς ελέγχους με έμφαση στον ΦΠΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ