Τι έπαθε ένας Κινέζος τουρίστας στη Γερμανία που τον πέρασαν για πρόσφυγα - iefimerida.gr

Τι έπαθε ένας Κινέζος τουρίστας στη Γερμανία που τον πέρασαν για πρόσφυγα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας Κινέζος τουρίστας, ο οποίος δεν μιλούσε παρά τη γλώσσα των μανδαρίνων, βρέθηκε σε στρατόπεδο για πρόσφυγες μετά από ένα λάθος στα χαρτιά του.


Ο Κινέζος τουρίστας, 31 ετών, αντί να ζήσει το όνειρο που είχε σχεδιάσει ταξιδεύοντας στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, βρέθηκε να ζει έναν πραγματικό εφιάλτη.

Τι έπαθε ένας Κινέζος τουρίστας στη Γερμανία που τον πέρασαν για πρόσφυγα | iefimerida.gr 0


Όλα άρχισαν όταν του έκλεψαν το πορτοφόλι στη Στουτγάρδη, στις αρχές Ιουλίου. Ο Κινέζος πηγαίνει λοιπόν στην αστυνομία για να δηλώσει την κλοπή. Εκεί, επειδή δεν μιλούσε καμία ξένη γλώσσα, υπογράφει ένα χαρτί το οποίο ο ίδιος νόμιζε ότι είναι δήλωση κλοπής αλλά στην πραγματικότητα ήταν αίτηση ασύλου. Υπογράφοντας, ο Κινέζος τουρίστας βλέπει την γραφειοκρατική μηχανή να παίρνει μπρος και να μη σταματάει.
Η πρώτη κίνηση της αστυνομίας είναι να του πάρουν το διαβατήριο και τα δακτυλικά αποτυπώματα. Του κάνουν ιατρικό έλεγχο και του δίνουν λίγα χρήματα για …χαρτζηλίκι. Ο Κινέζος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά δεν μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν. Τον ανεβάζουν, λοιπόν, σε ένα λεωφορείο, με άλλους μετανάστες με στόχο να τους διαμοιράσουν σε όλη τη χώρα. Κατεύθυνση η πόλη Dülmen, μέσω Χαϊδελβέργης και Ντόρτμουντ. Στην Dülmen βρίσκεται σε κέντρο υποδοχής μεταναστών και μοιράζεται με άλλους πέντε αγνώστους το δωμάτιο. «Τότε μας έκανε να καταλάβουμε ότι δεν ήθελε να μείνει εκεί», θυμάται ο Klaudio Kolakovic, ο διευθυντής του κέντρου μεταναστών που διαχειρίζεται ο Ερυθρός Σταυρός. «Δεν καταλάβαινε καθόλου τι του έλεγαν οι άλλοι. Εμοιαζε πραγματικά σε απόγνωση», προσθέτει.
Η διεύθυνση του κέντρου αντιλαμβάνεται ότι κάτι συμβαίνει με αυτόν τον ασυνήθιστο «επισκέπτη» και κάνει χρήση της αυτόματης μετάφρασης μέσω smartphone. Ο Κινέζος τους λέει ότι «ταξίδευε στις ευρωπαϊκές πόλεις», ότι «θέλει πίσω το διαβατήριό του» και άλλα.
Ο Κινέζος μάγειρας του κέντρου υποδοχής μεταναστών καλείται να βοηθήσει. Ο τουρίστας, ο οποίος είχε περάσει ήδη δύο εβδομάδες στο Dülmen, του διηγείται την απίστευτη οδύσσειά του.
«Είχε παγιδευτεί σε μια γραφειοκρατία και τον μεταχειρίστηκαν σαν έναν οποιονδήποτε αιτούντα άσυλο. Κι αυτός, απλά, έκανε ό,τι του ζητούσαν» εξήγησε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας. Το καταπληκτικό είναι ότι χρειάστηκαν ακόμη δύο εβδομάδες στην διοίκηση για να βρει το διαβατήριο του τουρίστα. «Τηλεφώνησα παντού. Στη Χαϊδελβέργη, όπου του είχαν πάρει το διαβατήριο, στην αστυνομία, στο δημαρχείο, στην αρμόδια αρχή για τους πρόσφυγες. Δεν έβρισκαν το διαβατήριο. Εφτασα να τηλεφωνήσω ακόμη και στα κινεζικά προξενεία στην Κολωνία, στο Ντόρτμουντ, στο Βερολίνο και στο Αμβούργο…» δήλωσε ο Klaudio Kolakovic.
«Η διοίκηση έκανε πολλά λάθη» καταγγέλλει από την πλευρά του ο Christoph Schlütermann, του Ερυθρού Σταυρού. «Ξεκίνησε μια γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς κανείς να επιβεβαιώσει αν χρειαζόταν να γίνει. Και όπως όλα στη Γερμανία, μόλις ξεκινήσει μια διαδικασία, τα πράγματα γίνονται ως την τελευταία λεπτομέρεια, όπως προβλέπεται», προσθέτει.
Το ταξίδι του δυστυχισμένου Κινέζου τουρίστα ξεκίνησε τελικά με έναν μήνα καθυστέρηση. «Είχα φανταστεί διαφορετικά την Ευρώπη» είπε ο ίδιος στο κανάλι WDR, πριν εγκαταλείψει το γερμανικό έδαφος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κινέζος Γερμανία πρόσφυγας τουρίστας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ