Στοιχεία σοκ για τον τουρισμό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου -Εχασαν πάνω από 300.000 επισκέπτες - iefimerida.gr

Στοιχεία σοκ για τον τουρισμό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου -Εχασαν πάνω από 300.000 επισκέπτες

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε περισσότερους από 300 χιλιάδες τουρίστες υπολογίζονται οι απώλειες που καταγράφηκαν για την Κω, Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, δηλαδή για εκείνα τα νησιά που δέχτηκαν τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, για τις προγραμματισμένες (κλεισμένες) αεροπορικές θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε και σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, υπολογίζεται ότι για το αεροδρόμιο της Κω ακυρώθηκαν 245 χιλιάδες θέσεις. Από τις 1,213 εκατ. θέσεις που είχαν κλειστεί τον Ιανουάριο από τις αεροπορικές εταιρείες, η τελική κράτηση μειώθηκε στον αριθμό των 967 χιλιάδων, με το ποσοστό να είναι μειωμένο στο 20%.

Στο νησί της Χίου η απώλεια καταγράφεται στο 51% και συγκεκριμένα σε 7 χιλιάδες θέσεις ενώ στη Λέσβο το ποσοστό αγγίζει το 47% που αυτό σημαίνει απώλεια 36 χιλιάδων θέσεων. Τέλος, στο νησί της Σάμου υπολογίζεται ότι από τις 164 χιλιάδες θέσεις που είχαν κρατηθεί, η πτώση θα είναι κοντά στο 20%, που αυτό σημαίνει 131 χιλιάδες θέσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital, στο σύνολό τους στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του περασμένου Ιανουαρίου, η μείωση που καταγράφεται από το εξωτερικό ως προς τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις είναι σε ποσοστό 5%.

Σύμφωνα με στελέχη της τουριστικής αγοράς η πτώση θεωρείται αναμενόμενη και οφείλεται στη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε στην εικόνα των τουριστών το προσφυγικό. Μάλιστα, αυτό που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση είναι ότι και πάλι έχουν αυξηθεί οι ροές στα νησιά αυτά με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να απειλεί ότι εάν η Ε.Ε. δεν καταργήσει τη Βίζα για τους Τούρκους πολίτες τότε η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, θα ακυρωθεί στην πράξη, κάτι που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τα αποτελέσματα που ενδέχεται να αποφέρει. Ενα παράδειγμα που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι και οι αφίξεις των προσφύγων που σημειώθηκαν όλο το Σαββατοκύριακο, όπου υπολογίζεται πως μέχρι και την Δευτέρα ξεπέρσαν σε αριθμό τους 200.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο σημειώθηκαν στη χώρα μας 66 νέες αφίξεις, την Κυριακή σημειώθηκαν 96 νέες αφίξεις, ενώ μέχρι στιγμής μόλις τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας έχουν σημειωθεί 41 νέες αφίξεις μόνο στη Χίο.

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με το υπουργείο στο νησί της Χίου μπορούν να φιλοξενηθούν εως 1.100 ενώ βρίσκονται 2.800, αριθμός τριπλάσιος της προβλεπόμενης συμφωνίας με την ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ