Κουρτς: Δεν έχει μέλλον η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό - iefimerida.gr

Κουρτς: Δεν έχει μέλλον η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό

Φωτογραφία: JULIEN WARNAND/EPA/ΑΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από μια σειρά δηλώσεων Αυστριακών αξιωματούχων που επικρίνουν την Τουρκία για την εγκατάλειψη της συμφωνίας της με την ΕΕ, σειρά είχε αυτή τη φορά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κούρτς.

Ο Κούρτς, μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση ORF δήλωσε ότι ««Η Τουρκία μας απειλεί ανοιχτά ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία στο προσφυγικό και ότι θα αφήνει τους πρόσφυγες να έρχονται και πάλι χωρίς περιορισμούς στην ΕΕ. Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή και ανεξάρτητη, που δεν εκβιάζεται και δεν εξαρτάται από την Τουρκία».

Και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να προστατέψουμε μόνοι μας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν βλέπω κανένα λόγο να υποχωρήσουμε έναντι της Τουρκίας ούτε ένα χιλιοστό. Θα ήταν μεγάλο λάθος».

Ο Κούρτς υποστήριξε επίσης ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό δεν έχει μέλλον» και ότι «η λανθασμένη προσφυγική πολιτική θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος».

Ο αυστριακός υπουργός επεσήμανε επίσης ότι «αν παραμένουμε πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές μας τότε μπορούμε να έχουμε μόνο μια άποψη. Ότι είναι αναγκαία μια δημόσια συζήτηση για την στάση που θα τηρήσουμε ως Ευρωπαίοι έναντι της Τουρκίας. Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα και να επιστρέψει στην καθημερινότητα χωρία να λάβει υπόψη τις εξελίξεις στην Τουρκία».

Ο Κούρτς αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την ΕΕ και έχει αποτελέσει μέχρι στιγμής αγκάθι στις σχέσεις των δυο, λέγοντας «Ως προς την κατάργηση της βίζας δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω οποιαδήποτε υποχώρηση από όσα συμφωνηθεί. Κατά συνέπεια δεν βλέπω να αλλάζει κάτι στο ζήτημα αυτό στο άμεσο μέλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ