Ερντογάν κατά πάντων: Επίθεση σε ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ -Η Δύση στηρίζει τρομοκράτες και πραξικοπηματίες - iefimerida.gr

Ερντογάν κατά πάντων: Επίθεση σε ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ -Η Δύση στηρίζει τρομοκράτες και πραξικοπηματίες

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ AP Photo/Murat Cetinmuhurdar
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε δημόσια τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί και μία νέα επίθεση στη Δύση, όπως έκανε σήμερα, τόσο σε ομιλία του, όσο και σε συνέντευξή του.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι στηρίζει την τρομοκρατία, επιτέθηκε στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ενώ επανέλαβε τις απειλές του για ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Αγκυρας για την προσφυγική κρίση, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζα.

Σε ομιλία του σε ξένους επενδυτές στο προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος οργανώθηκε από ξένες δυνάμεις.

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ

Ακόμη, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη στρατηγική συμμαχία της με τις ΗΠΑ, αν συνεχίσουν να «προστατεύουν» τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν, αλλά οι ΗΠΑ θέλουν να δουν πρώτα αποδείξεις. «Εμείς δεν απαιτήσαμε έγγραφα για τους τρομοκράτες που θέλατε να σας εκδώσουμε», σχολίασε ο Ερντογάν.

Βολές κατά Γερμανίας

Τα βέλη του Ερντογάν στράφηκαν και κατά της Γερμανίας, μετά από τη δικαστική απόφαση που απαγόρευσε τη μετάδοση του μηνύματός του, σε διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολονία. Ακόμη, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει στείλει στη Γερμανία πάνω από 4.000 φακέλους καταζητούμενων τρομοκρατών, αλλά το Βερολίνο δεν έκανε τίποτα.

«Η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τους πραξικοπηματίες. Αυτοί που τους θεωρούσαμε φίλους μας πήραν την πλευρά των πραξικοπηματιών και τρομοκρατών», είπε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος είπε στους επενδυτές «Πρέπει να πω ότι αυτό έγινε από ξένες δυνάμεις. Δεν έγινε μόνο εγχώρια... το σενάριο γράφτηκε εκτός Τουρκίας» και επανέλαβε το παράπονό του ότι κανένας ξένος ηγέτης δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα του μετά από την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Επίθεση στην ΕΕ

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.

Σε συνέντευξή του στο Rai News, επανέλαβε ότι αν δεν προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας, η Τουρκία θα πάψει να στηρίζει τη συμφωνία για το προσφυγικό.

«Οι οπαδοί του Γκιουλέν θα προσπαθήσουν να καταλάβουν ξανά τον στρατό»

Οσο για τις εκκαθαρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι οπαδοί του Γκιουλέν θα προσπαθήσουν να ξανά να πάρουν τον έλεγχο του στρατού, αν δεν αναδιαρθρωθούν οι ένοπλες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ