Συζητούν ήδη την αναθεώρηση του προϋπολογισμού που θα ψηφίσουν - iefimerida.gr

Συζητούν ήδη την αναθεώρηση του προϋπολογισμού που θα ψηφίσουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν τα κρατικά έσοδα τον Νοέμβριο ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες για επίτευξη ελλείμματος 9% το 2011 και προετοιμάζοντας την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2012 με νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των εσόδων το Νοέμβριο έφθασε το -13,3% θέτοντας το οικονομικό επιτελείο σε συναγερμό αφού ο προϋπολογισμός του 2012 που ψηφίζεται σήμερα βασίζεται στην παραδοχή ότι το φετινό έλλειμμα θα πέσει στο 9% του ΑΕΠ. Η τρύπα στα έσοδα, αν συνεχιστεί και το Δεκέμβριο, μπορεί να ανεβάσει το φετινό έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ, αν όχι περισσότερο, βάζοντας βόμβα στον προϋπολογισμό του 2012 πριν καν ψηφιστεί. Αυτό, σε συνδυασμό με την απαίτηση -που πηγάζει από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου- για πρωτογενή πλεονάσματα στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2012.

Ειδικότερα, αν το κραχ στα έσοδα επιβεβαιωθεί και συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, τότε είναι βέβαιο ότι η Τρόικα, που έρχεται στην χώρα στις 12 Δεκεμβρίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα, θα ζητήσει την λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εξισορρόπηση των απωλειών από τα έσοδα. Πάντως, όπως είχε αναφέρει χτες το iefimerida.gr, στο υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι αποκλίσεις στα φετινά έσοδα θα καλυφθούν τελικά, αφού μέσα στο Δεκέμβριο θα μπουν στα ταμεία τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ από το Τέλος Ακινήτων, τα αυξημένα Τέλη Κυκλοφορίας καθώς και οι δόσεις των έκτακτων εισφορών και της φορολογίας εισοδήματος.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε χτες να βάλει φρένο στις φήμες για λήψη νέων μέτρων λέγοντας ότι «ο στόχος είναι να μην υπάρξει καμία φορολογική επιβάρυνση και καμία περικοπή μισθών και συντάξεων». Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις μάχονται όχι μόνο για την 6η δόση αλλά για το υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος (περίπου 45 δισ. ευρώ), το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ, και τη μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ του δημοσίου χρέους μέσω του PSI, ενώ τόνισε ότι η επόμενη μάχη είναι η 7η δόση. «Το ζητούμενο είναι τα 125 δισεκατομμύρια ευρώ της έβδομης δόσης του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμιζεται ότι το ΔΝΤ ενέκρινε χτες την εκταμίευση του μεριδίου του, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, για την 6η δόση του προηγούμενου δανείου προς την Ελλάδα. Συνολικά, μαζί με τα 5,8 δισ. ευρώ της ευρωζώνης, η 6η δόση θα ανέλθει στο ποσό των 8 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα κατατεθούν σε λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος ως την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του προγράμματος διάσωσης .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ