Ανησυχία στην Κολονία: Χιλιάδες υποστηρικτές του Ερντογάν αναμένονται στους δρόμους - iefimerida.gr

Ανησυχία στην Κολονία: Χιλιάδες υποστηρικτές του Ερντογάν αναμένονται στους δρόμους

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ AP Photo/Petros Giannakouris
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντονη ανησυχία προκαλεί στη Γερμανία η διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί σήμερα στην Κολονία, κατά την οποία αναμένονται χιλιάδες υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν στους δρόμους.

Η γερμανική αστυνομία είναι σε επιφυλακή και έχει ανακοινώσει ότι 2.300 στελέχη της θα είναι στους δρόμους, καθώς εκτιμά ότι 30.000 άτομα θα συγκεντρωθούν μετά από τις 11 (ώρα Ελλάδας) στην πόλη, που φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα Τούρκων και Γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής.

Το κάλεσμα για διαδήλωση έχει απευθύνει η Ενωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών, μια οργάνωση η οποία τάσσεται ανοικτά υπέρ του Ερντογάν, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Ο Ερντογάν προέτρεψε την Παρασκευή τους ηγέτες της Δύσης οι οποίοι επέκριναν το σαρωτικό κύμα εκκαθαρίσεων στον στρατό και στον κρατικό μηχανισμό που εξαπέλυσε, να «κοιτάνε τη δική τους δουλειά», ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία και την Αυστρία διότι οι Τούρκοι που ζουν εκεί «εμποδίστηκαν να συγκεντρωθούν, να διαδηλώσουν», ή να κρεμάσουν τουρκικές σημαίες στα παράθυρά τους ή στα μπαλκόνια τους. «Να λοιπόν πόσο δημοκράτες είναι!», είπε χλευαστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του.

Η αστυνομία της Κολονίας είχε απειλήσει πως θα απαγόρευε την συγκέντρωση εάν προσκαλούνταν ως ομιλητές αντιπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, κάτι πάντως που τελικά δεν συνέβη.

Παράλληλα αναμένονται και αρκετές αντιδιαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας της άκρας δεξιάς, γεγονός που εγείρει φόβους για επεισόδια.

Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί κάλεσαν τις τελευταίες ημέρες να μην μεταφερθούν στη Γερμανία οι πολιτικές εντάσεις της Τουρκίας.

Σε ένα κείμενο που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την «ευχή» ότι «όσοι εκφέρουν διαφορετικές απόψεις θα αντιμετωπιστούν με σεβασμό. Ακόμη και θεμελιώδεις διαφορές απόψεων δεν πρέπει να μας οδηγήσουν να διχαστούμε».

Ο Τζεμ Έζντεμιρ, συμπρόεδρος των Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής ο ίδιος, κάλεσε σε μια συνέντευξή του σε γερμανικές εφημερίδες «οι οπαδοί του Ερντογάν οι οποίοι προσπαθούν να εκφοβίσουν άλλους να τιμωρηθούν με την πλήρη αυστηρότητα του νόμου».

Ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Κολονίας Ραλφ Γέγκερ προειδοποίησε από την πλευρά του ότι σε περίπτωση που υπάρξουν «προτροπές σε βία», η αστυνομία «θα επέμβει με αυστηρότητα», την ώρα που αντίπαλοι του Ερντογάν στη Γερμανία καταγγέλλουν πως δέχονται απειλές και ύβρεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κολονία διαδήλωση Ταγίπ Ερντογάν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ