Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πώληση ΔΕΣΦΑ στη Socar - iefimerida.gr

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πώληση ΔΕΣΦΑ στη Socar

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυσοίωνες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar, καθώς κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες να κλείσει το deal που εκκρεμεί τριάμισι χρόνια.

Ολα θα κριθούν έως τις 30 Αυγούστου, οπότε και λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar και θα φανεί αν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας, θα προχωρήσει στη συμφωνία για την εξαγορά του 66% ή θα υπαναχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες υψηλόβαθμα στελέχη της Socar αναμένεται να επισκεφθούν σύντομα την Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ενώ παράλληλα η εταιρία έχει ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ την ανανέωση της εγγυητικής επιστολής που έχει καταθέσει και η ισχύς της λήγει στις 30 Αυγούστου.

Είναι γνωστό ότι η υπόθεση ΔΕΣΦΑ- Socar εκκρεμεί εδώ και τριάμισι χρόνια και η μεγαλύτερη εμπλοκή είχε προκύψει λόγω της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ΔΕΣΦΑ μη ευρωπαϊκή εταιρία. Το ζήτημα αυτό ξεπεράστηκε με την συμφωνία μεταξύ της Socar και της ιταλικής Snam για την εξαγορά από τους Ιταλούς του 17% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, από το συνολικό 66% που θα αποκτούσε η Socar.

Η τελευταία κορύφωση της εμπλοκής στην υπόθεση ΔΕΣΦΑ-Socar, προέκυψε λόγω της τροπολογίας που εγκρίθηκε από τη Βουλή μετά από εισήγηση του κ. Σκουρλέτη και η οποία μειώνει κατά 200 εκατ. ευρώ την περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Μετά από αυτό αποχώρησε από την Αθήνα ο εκπρόσωπος της Socar, Ανάρ Μαμμαντόφ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της εταιρίας για την τροπολογία, αν και οι προθέσεις του κ. Σκουρλέτη ήταν γνωστές στην εταιρία εδώ και αρκετούς μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΣΦΑ Socar
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ