«Τρύπες» στα έσοδα γεννούν φόβους για νέα μέτρα το 2012 - iefimerida.gr

«Τρύπες» στα έσοδα γεννούν φόβους για νέα μέτρα το 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπροστά στο σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 2 δισ ευρώ το 2012, βρίσκεται η Κυβέρνηση, καθώς η εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού πάει από το κακό στο χειρότερο λόγω της δραματικής υστέρησης των εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα τον Νοέμβριο ήταν μειωμένα κατά 13,3% σε σχέση με πέρσι- κυρίως λόγω του ότι δεν αναπληρώθηκε το 1 δισ ευρώ που είχε εισπραχθεί πέρσι από τη περαίωση- κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το 11μηνο έκλεισε στα 43 δισ ευρώ. Τι σημαίνει όμως αυτό για το φετινό Έλλειμμα; Πολύ απλά ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να βεβαιωθούν φόροι ύψους 8,3 δισ ευρώ για να καλυφθεί ο αναθεωρημένος στόχος των 51,3 δισ ευρώ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση και το φετινό έλλειμμα θα λάβει εφιαλτικές διαστάσεις.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι αποκλίσεις μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο μέρος, καθώς μέσα στο Δεκέμβριο θα πέσουν στα ταμεία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από το Τέλος Ακινήτων, τα αυξημένα Τέλη Κυκλοφορίας καθώς και οι δόσεις των έκτακτων εισφορών και της φορολογίας εισοδήματος. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν μπορούν να βεβαιωθούν έσοδα πάνω από 5 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει ανοικτή «τρύπα» περίπου 3 δισ ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, η οποία εάν δεν καλυφθεί με λογιστικούς τρόπους (μη βεβαίωση επιστροφών, «πάγωμα» πληρωμών) θα οδηγήσει το Έλλειμμα πάνω από το 10%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, είναι προφανές ότι δύσκολα η Τρόικα θα ακούσει το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι τα μέτρα που έχουν ήδη προβλεφθεί για το 2012 είναι αρκετά για να καλύψουν και τις φετινές αποκλίσεις. Άλλωστε, το «μαξιλάρι» της υπεραπόδοσης που επικαλούνται οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι προφανές ότι δεν μπορεί να απορροφήσει κραδασμούς τέτοιου μεγέθους και γι' αυτό ο Ευάγγελος. Βενιζέλος τόνισε με νόημα στη Βουλή ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2012 μόνο εφόσον εκτελεστεί όπως πρέπει ο φετινός προϋπολογισμός και βέβαια επιβεβαιωθούν οι- μάλλον αισιόδοξες- προβλέψεις για ύφεση μόλις 2,8%, σε συνδυασμό με τη πλήρη επιτυχία του «κουρέματος»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ