Το iefimerida.gr στα υπόγεια παράνομα τζαμιά της Αθήνας -Τι λένε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας - iefimerida.gr

Το iefimerida.gr στα υπόγεια παράνομα τζαμιά της Αθήνας -Τι λένε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Δεκάδες παράνομα τζαμιά εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε όλη την Αττική, σε ακατάλληλους χώρους, σε υπόγεια και σε πάρκινγκ, αφού, όπως υποστηρίζουν οι μουσουλμανικές κοινότητες, η Αθήνα παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί για τους μουσουλμάνους.

Το iefimerida έκανε «αυτοψία» σε κάποια από τα υπόγεια που χρησιμοποιούνται από τους μουσουλμάνους ως χώροι λατρείας. Σχεδόν όλα δεν έχουν έξοδο κινδύνου, δεν έχουν καταγραφεί επίσημα, ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει στόχος επίθεσης από ακροδεξιούς.
Συναντήσαμε τον πρόεδρο της μουσουλμανικής κοινότητας Ελλάδας, Ναϊμ Ελγαντούρ, σε ένα υπόγειο άτυπο τζαμί στο Νέο Κόσμο. Λειτουργεί από το 1992, όταν ένας μουσουλμάνος από την Παλαιστίνη ήρθε στην χώρα μας και αγόρασε το κτίριο. Η πρώτη του κίνηση ήταν να διαθέσει το υπόγειο στους ομόθρησκους του για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος λατρείας.

Το iefimerida.gr στα υπόγεια παράνομα τζαμιά της Αθήνας -Τι λένε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας  | iefimerida.gr 0


Άτυπο τζαμί στο Νέο Κόσμο

«Εμείς όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση πιστεύαμε ότι επιτέλους το τζαμί θα γίνει. Τα χρήματα υπάρχουν. Μας είχαν πει αρχικά ότι υπάρχουν 15 εκατομμύρια για το έργο. Μετά βέβαια μας είπαν ότι τα λεφτά έγιναν 5 εκατομμύρια και μετά έγινε 1 εκατομμύριο. Αλλά και πάλι δεν είναι το πρόβλημα τα χρήματα, αλλά η πολιτική βούληση», δηλώνει στο iedimerida ο κ. Ελγαντούρ.

Το iefimerida.gr στα υπόγεια παράνομα τζαμιά της Αθήνας -Τι λένε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας  | iefimerida.gr 1


Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας Ελλάδας Ναϊμ Ελγαντούρ με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη

Το iefimerida.gr στα υπόγεια παράνομα τζαμιά της Αθήνας -Τι λένε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας  | iefimerida.gr 2


Το Κοράνι

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης συναντήθηκε με εκπροσώπους των μουσουλμάνων και επανέλαβε και εκείνος τις δεσμεύσεις Τσίπρα για δημιουργία τεμένους και νεκροταφείου στην Αθήνα.

Το iefimerida.gr στα υπόγεια παράνομα τζαμιά της Αθήνας -Τι λένε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας  | iefimerida.gr 3


Μουσουλμάνος δείχνει την είσοδο του υπόγειου που χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας στο Νέο Κόσμο

Ο κ. Ελγαντούρ υποστηρίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, η υλοποίηση του σχεδίου δεν έχει προχωρήσει καθόλου και εμφανίζεται επιφυλακτικός για την ολοκλήρωση του έργου.

Το iefimerida.gr στα υπόγεια παράνομα τζαμιά της Αθήνας -Τι λένε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας  | iefimerida.gr 4


Ο Παλαιστίνιος Αβέτ Ρασάς ζει 30 χρόνια στην Ελλάδα.

Ο υπουργός σας έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα;
«Κανένας δεν δίνει χρονοδιάγραμμα. Μας λένε απλά, ότι θα γίνει. Εγώ δεν πιστεύω κανέναν. Εγώ αν δεν δω τις εταιρείες να δουλεύουν με τα μηχανήματα, δεν πιστεύω κανέναν. Από το 2006 έχουμε πάρει πολλές υποσχέσεις και έχουμε μαζέψει πολλές υπογραφές αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι προφανές ότι η μια κυβέρνηση το πασάρει στην επόμενη κυβέρνηση για να μην υποστεί κανένας το πολιτικό κόστος», δηλώνει ο κ. Ελγαντούρ.
Αναφερόμενος στις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη ότι θα δοθούν άδειες σε άτυπα τζαμιά, αρκεί να τηρούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις, ο κ. Ελγαντούρ δηλώνει: «Μας ξεφτιλίζουν, μας υποτιμάνε όταν μας λένε να μας δώσουν άδειες λειτουργίας για ένα υπόγειο»!

Το iefimerida.gr στα υπόγεια παράνομα τζαμιά της Αθήνας -Τι λένε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας  | iefimerida.gr 5


Στο άτυπο τζαμί στο Περιστέρι λειτουργεί και "κατηχητικό"

100 παράνομοι χώροι λατρείας σε υπόγεια
Στην Αττική σύμφωνα με εκτιμήσεις λειτουργούν περισσότερα από 100 άτυπα «τζαμιά» σε υπόγεια και σε πάρκινγκ. Από αυτά μόνο 3 λειτουργούν με νόμιμη άδεια. Οι κοινότητες των μουσουλμάνων εκτιμούν ότι σε όλη την Αττική ζουν περίπου 750 χιλιάδες μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μετανάστες.
Άτυπα τζαμιά υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Αθήνας, στο ευρύτερο κέντρο, στο Περιστέρι, στο Νέο Κόσμο, στους Αμπελόκηπους, στο Μοσχάτο, στον Πειραιά και αλλού. Σε ορισμένα από αυτά, όπως στο Περιστέρι, το οποίο επισκέφθηκε το iefimerida, λειτουργεί και «κατηχητικό» στο οποίο τα παιδιά διδάσκονται το Κοράνι. Στο Περιστέρι συναθροίζονται κυρίως μετανάστες από το Πακιστάν.
«Θέλουμε να πηγαίνουμε να προσευχόμαστε χωρίς να φοβόμαστε» δηλώνει στο iefimerida ο Αβέτ Ρασάς, από την Παλαιστίνη, ο οποίος ζει 30 χρόνια στην Ελλάδα. «Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα. Θέλουμε το Κράτος να φτιάξει ένα τζαμί στην Αθήνα, για να πηγαίνουμε να προσευχόμαστε, όπως υπάρχει σε όλο τον κόσμο», προσθέτει.

Το iefimerida.gr στα υπόγεια παράνομα τζαμιά της Αθήνας -Τι λένε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας  | iefimerida.gr 6


Πιστός στο άτυπο τζαμί στο Περιστέρι

Πληροφορίες για τζιχαντιστές
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο iefimerida ότι αν δημιουργηθεί επίσημος χώρος λατρείας των μουσουλμάνων στην Αθήνα, θα είναι πιο εύκολος και ο έλεγχος εκείνων που συναθροίζονται αλλά και ο λόγος που κηρύττεται, πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο που όπως έχει διαφανεί, η Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί ως δίοδος από τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, «στο παρελθόν έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι σε ορισμένα άτυπα τζαμιά στην Αθήνα επιχειρήθηκε από κάποιους να διακηρυχθούν ακραίες θέσεις που δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ». Η Κρατική Ασφάλεια μάλιστα, κατά καιρούς έχει χρειαστεί να ερευνήσει κάποιες από αυτές τις πληροφορίες.

Το iefimerida.gr στα υπόγεια παράνομα τζαμιά της Αθήνας -Τι λένε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας  | iefimerida.gr 7


Ώρα προσευχής στο άτυπο τζαμί στο Νέο Κόσμο

«Έχουμε επικοινωνία με τις αστυνομικές Αρχές. Έρχονται οι αστυνομικοί και μας ρωτάνε. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας, δεν έχει περάσει κάποιος τζιχαντιστής από τις συναθροίσεις μας. Είναι αυτονόητο ότι αν παρατηρήσουμε κάτι ύποπτο θα το αναφέρουμε αμέσως στην αστυνομία. Τι νομίζετε, ότι θα πάρουμε τον τζιχαντιστή στο σπίτι μας»; δηλώνει με νόημα ο πρόεδρος των μουσουλμάνων κ. Ναϊμ Ελγαντούρ και προσθέτει:
«Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από επιθέσεις τζιχαντιστών. Δεν υπάρχει περίπτωση εδώ να γίνει κάτι. Η Ελλάδα δεν είναι στόχος. Ούτε αποτελεί κίνδυνο αν κάποιος τζιχαντιστής απλά περάσει από την Ελλάδα, όπως λένε ότι έχει συμβεί».

Το iefimerida.gr στα υπόγεια παράνομα τζαμιά της Αθήνας -Τι λένε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας  | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ