Moody's: Πιθανή η αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες λόγω χαλάρωσης των capital controls - iefimerida.gr

Moody's: Πιθανή η αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες λόγω χαλάρωσης των capital controls

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εκτίμηση ότι η χαλάρωση των capital controls θα βοηθήσει τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις διατυπώνει η Moody’s.

Σε νέα ανάλυσή της, σημειώνει ότι το νέο χρήμα που θα επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα δεν θα υπόκειται σε περιορισμό αναλήψεων γεγονός που είναι πιθανό να ενθαρρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σταδιακά μέρος των χρημάτων που κρατούν εκτόςτραπεζών.

Η αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσει έτσι τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, από τον οποίο αντλούν σήμερα ρευστότητα περίπου 54,4 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%.

Όπως σημειώνει η Moody’s, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις προσφέρουν κατά μέσο όρο επιτόκια 0,85% - τα στοιχεία αφορούν στο τέλος Μαίου- και αυτό σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης αν καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις στο ορατό μέλλον.

Αυτό, όπως προσθέτει, θα βελτιώσει τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία των τραπεζών, στηρίζοντας έτσι την πιστωτική ισχύ του τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνει δε ότι αναμένει ότι η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων συνδυασμένη με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβρη καθώς και η δυνητική επιστροφή σε οριακά θετική κερδοφορία φέτος, μετά τις σημαντικές ζημιές των τελευταίων χρόνων, θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί εν μέρει η εμπιστοσύνη των καταθετών. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για να γυρίσουν στο σύστημα τα περισσότερα από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων που χάθηκαν μετά το Νοέμβριο του 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καταθέσεις τράπεζες Moody's
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ