Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο θέλει τώρα να καταργήσει την αντιπολίτευση - iefimerida.gr

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο θέλει τώρα να καταργήσει την αντιπολίτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Μαδούρο ζητάει να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα MUD, η πλειοψηφική συμμαχία της βουλής, την ώρα που αναμένεται το αποτέλεσμα του εθνικού συμβουλίου για την αποπομπή του προέδρου της χώρας.


Την Τρίτη, η Βενεζουέλα περίμενε όλη την ημέρα την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου (CNE) που θα αποφάσιζε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποπομπή του προέδρου Νίκολας Μαδούρο. Αλλά λίγο μετά τις 8 το βράδυ, το CNE έκανε γνωστό ότι χρειαζόταν μια επιπλέον εβδομάδα για να αποφασίσει.
Το χειρότερο είναι ότι δύο ώρες νωρίτερα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να θέσει εκτός νόμου το κόμμα MUD, την συμμαχία της αντιπολίτευσης που ζήτησε το δημοψήφισμα για την αποπομπή Μαδούρο. Το κόμμα MUD είχε κερδίσει τον περασμένο Δεκέμβριο τα 2/3 των εδρών στην βουλή.
Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από πιστούς στο καθεστώς του Τσάβες (είχε ιδρυθεί από τον αποθανόντα πρόεδρο Ούγκο Τσάβες) συνεχίζει να παίζει με τον χρόνο. Το CNE πρέπει να αποφανθεί για την νομιμότητα 200.000 υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί και ζητούν δημοψήφισμα για να φύγει ο Μαδούρο. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι υπογραφές είναι 2 εκατομμύρια, αλλά οι Αρχές δεν το δέχτηκαν, ισχυριζόμενες ότι πρόκειται για νεκρούς, ανήλικους ή φυλακισμένους ψηφοφόρους. Με αυτή τη δικαιολογία τώρα, ο Μαδούρο ζητάει να θέσει εκτός νόμου το MUD, με το επιχείρημα ότι είναι ένοχο «για την μεγαλύτερη αλλοίωση ψηφοφόρων στην ιστορία της χώρας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μαδούρο.
Μαραθώνειος επανακαταμέτρησης
Ακόμη κι αν το CNE αποδεχθεί τις 200.000 υπογραφές την ερχόμενη Δευτέρα, δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει δημοψήφισμα. Η αντιπολίτευση θα είναι αναγκασμένη να μαζέψει 4 εκατομμύρια υπογραφές, ήτοι το 10% του εκλογικού σώματος. Αν φθάσει αυτό τον αριθμό, τότε οι Βενεζουελιάνοι θα κληθούν στην κάλπη για να αποφασίσουν αν θα διώξουν ή όχι τον Μαδούρο, ο οποίος εξελέγη το 2013. Αλλά η ημερομηνία του δημοψηφίσματος θα είναι κρίσιμη. Το MUD ελπίζει ότι θα γίνει πριν τις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή στα μέσα της θητείας του προέδρου. Σε αυτή την περίπτωση, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τον Μαδούρο, μπορεί να ξαναγίνουν εκλογές. Αλλά αν το δημοψήφισμα γίνει μετά από αυτή την ημερομηνία, η εξαετία θα συνεχιστεί από τον αντιπρόεδρο Αριστίμπουλο Ιστούριτς, έναν εκπρόσωπο της σκληρής πτέρυγας του τσαβισμού.

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο θέλει τώρα να καταργήσει την αντιπολίτευση | iefimerida.gr 0


Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Venebarometro, το 64% των Βενεζουελιάνων θα ψήφιζαν την εκδίωξη του Μαδούρο. Είναι ενδεικτικό ότι η κριτική εναντίον του γίνεται πλέον από το ίδιο του το κόμμα. Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ο Μαδούρο σκέπτεται να κάνει ένα δημοψήφισμα το 2017 που θα του επιτρέπει να διατηρήσει την εξουσία. Αλλά υπάρχει κίνδυνος η χώρα να εκραγεί κοινωνικά και να χάσει την υπομονή της: η οικονομία κατέρρευσε εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, τα λιντσαρίσματα και οι κλοπές πολλαπλασιάζονται, η έλλειψη αγαθών αγγίζει το 80% των προϊόντων και των φαρμάκων, η εγκληματικότητα βρίσκεται σε άνοδο και ο πληθωρισμός θα σπάσει το 2016 ένα παγκόσμιο ρεκόρ: είναι 700%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαδούρο καταργήσει αντιπολίτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ