Γαλλία: Τα σημάδια που αγνόησαν οι αρχές και άφησαν ελεύθερο τον 19χρονο σφαγέα - iefimerida.gr

Γαλλία: Τα σημάδια που αγνόησαν οι αρχές και άφησαν ελεύθερο τον 19χρονο σφαγέα

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/ IAN LANGSDON
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την γαλλική κοινή γνώμη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, μουδιασμένους ακόμη έπειτα από την επίθεση στη Νορμανδία, σοκάρουν οι αποκαλύψεις που δείχνουν ότι οι αρχές γνώριζαν ότι ο ένας από τους δράστες «φλέρταρε» με τον ISIS, ενώ και ο κύκλος του 19χρονου περίμενε μία τέτοια τραγική εξέλιξη.

Ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς ήταν αποφασισμένος να ενταχθεί στους τζιχαντιστές στη Συρία και είχε προσπαθήσει δύο φορές να φτάσει εκεί, χωρίς να τα καταφέρει. Παρόλα αυτά, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν να αποφυλακίσουν τον νεαρό, που μαζί με έναν ανήλικο μπήκαν σε μία εκκλησία στη Νορμανδία το πρωί της Τρίτης και αφού κράτησαν ομήρους έξι άτομα, έκοψαν τον λαιμό ιερέα, εκτελώντας τον όπως κάνει το Ισλαμικό Κράτος.

Η οικογένεια του Κερμίς έδινε μάχη για να τον κρατήσει μακριά από τον ISIS- είχαν μάλιστα ενημερώσει τις αρχές για τη ριζοσπαστικοποίησή του- ενώ συμμαθητές του τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο που επηρεαζόταν εύκολα.

«Μου είχε πει ότι θα επιτεθεί σε εκκλησία»

Ενας έφηβος που τον γνώριζε δήλωσε στο RTL πως όταν έμαθε για την επίθεση στην εκκλησία, ήταν βέβαιος ότι ο Κερμίς εμπλεκόταν σε αυτή. «Δεν με εξέπληξε. Μιλούσε για αυτό όλη την ώρα. Μιλούσα για το Ισλάμ, για πράγματα που επρόκειτο να κάνει. Μιλούσε για το Κοράνι και τη Μέκκα και μου είπε πει '”Θα επιτεθώ σε εκκλησία''. Το είχε πει πριν από δύο ημέρες. Ορκίζομαι στη ζωή της μητέρας μου ότι δεν τον πίστεψα», είπε ο νεαρός.

Το περιστατικό προσθέτει νέα πίεση στις γαλλικές αρχές, που καλούνται να εξηγήσουν πώς ο Κερμίς αποφυλακίστηκε- εν αναμονή της δίκης του και φορώντας βραχιολάκι- παρότι είχε προσπαθήσει δύο φορές να πάει στη Συρία για να ενταχθεί στον ISIS.

Τον Μάρτιο του 2015 τον είχε σταματήσει η γερμανική αστυνομία, που τον κατηγόρησε ότι προσπάθησε να ταξιδέψει στη Συρία. Τον έστειλαν πίσω στη Γαλλία, όπου ήταν ελεύθερος με αναστολή, περιμένοντας τη δίκη. Δύο μήνες αργότερα, προσπάθησε να φτάσει ξανά στη Συρία, αυτή τη φορά μέσω Τουρκίας. Τον έστειλαν ξανά πίσω στη Γαλλία, όπου έμεινε υπό κράτηση από τον Μάιο του 2015.

Παρά τις διαμαρτυρίες του εισαγγελέα, αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Του δόθηκε η εντολή να φορά βραχιολάκι και μπορούσε να φύγει από το σπίτι του μόνο από τις 8:30 έως τις 12:30 τις καθημερινές. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, έκανε την επίθεση την Τρίτη.

Είχε ψυχολογικά προβλήματα

Η Le Monde δημοσίευσε μέρος του φακέλου του Κερμίς, που δείχνει ότι από τα 6 του χρόνια είχε δείξει σημάδια ψυχολογικών προβλημάτων, για τα οποία νοσηλεύθηκε τακτικά. Δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι είπε στον δικαστή πως μετάνιωσε για την προσπάθειά του να πάει στη Συρία.

«Θέλω να γυρίσω στη ζωή μου, να δω τους φίλους μου, να παντρευτώ», είχε πει κατά την ακρόαση για την αναστολή. Παρότι ο δικαστής πείστηκε, αυτό δεν ίσχυε και για τον εισαγγελέα. «Ακόμη κι αν ζητά μία δεύτερη ευκαιρία, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνει το ίδιο αν αφεθεί ελεύθερος», είχε προειδοποιήσει το δικαστήριο.

Η αλλαγή μετά από το Charlie Hebdo

Σύμφωνα με την Tribune de Genève, ο Κερμίς άλλαξε μετά από την επίθεση στο Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο του 2015. Εγινε πιο μυστικοπαθής, άρχισε να πηγαίνει σε τζαμί και συχνά έκανε κήρυγμα στους συγγενείς του που δεν προσεύχονταν.

Ο Κερμίς ήταν το μεσαίο από τα τρία παιδιά της οικογένειάς του, που είχε μετακομίσει από την Αλγερία στη Γαλλία. Η μητέρα του, μία δασκάλα, είχε μιλήσει σε εφημερίδα της Γενεύης τον Μάιο του 2015, λίγο αφότου αποτράπηκε η είσοδος του Κερμίς στη Συρία για δεύτερη φορά. Αναφέρθηκε στις προσπάθειές της να κρατήσει τον γιο της μακριά από τους τζιχαντιστές.

«Είπε ότι οι Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ασκήσουν ειρηνικά την πίστη τους στη Γαλλία. Μιλούσε με λέξεις που δεν ήταν δικές του. Ηταν σαν μαγεμένος», είχε πει η μητέρα του τότε. Η ίδια ανέφερε ότι οι αρχές απέρριψαν το αίτημά της να του βάλουν βραχιολάκι μετά από την πρώτη απόπειρά του να πάει στη Συρία. «Ευτυχώς καταφέραμε να τον σταματήσουμε εγκαίρως δύο φορές. Αν είχε φτάσει στη Συρία, θα ξέγραφα τον γιο μου. Θέλω να ξέρω ποιος του το έκανε αυτό. Δεν ξέρουμε πού να απευθυνθούμε για βοήθεια», έλεγε η ίδια.

«Σαν βόμβα»

Μετά από τις προσπάθειές του να πάει στη Συρία, το τζαμί της περιοχής του ζήτησε να μην πηγαίνει στις προσευχές. Αίτημα το οποίο αγνόησε. Ενας ντόπιος περιέγραψε στο NouvelObs τον Κερμίς ως κάποιον ανόητο.

«Ο Αντέλ δεν είχε πολύ μυαλό, δεν ήταν πολύ έξυπνος και ποτέ δεν κατάφερε τίποτα». Αλλος κάτοικος περιοχής δήλωσε στην Le Parisien «Ολοι ξέρουν ότι αυτό το παιδί ήταν σαν βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Ηταν τόσο παράξενος».

Από την άλλη, γείτονάς του, είπε στην Le Figaro ότι ο Κερμίς έδειχνε να έχει ψυχολογικά προβλήματα. «Ηταν τρελός. Μιλούσε στον εαυτό του», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νορμανδία επίθεση Αντέλ Κερμίς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ