Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας - iefimerida.gr

Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας

Φωτογραφία: ΕΡΤ TV
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε της τις πύλες και διοργάνωσε στους κήπους του δεξίωση για τον εορτασμό της 42ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου για τον εορτασμό της 42ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, σε μια σεμνή και λιτή τελετή.

Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 0
Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 1

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, που δεν αφορά αποκλειστικώς την Ελλάδα αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της Δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις, ο εορτασμός μας για την υπεράσπιση του δημοκρατικού ιδεώδους έχει διττό συμβολισμό», επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Οπως είπε, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη μαρτυρική Κύπρο, «οι Ελληνες οφείλουμε -και μάλιστα στο διηνεκές- να μην λησμονούμε πως έχουμε χρέος, ως Λαός και ως Έθνος, να υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία «όκωσπερ τείχεος».

«Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ως χρέος όλων των Ελλήνων που την σέβονται, μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, η οποία υπερβαίνει τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και παραγνωρίζει κάθε είδους προσωπικές σκοπιμότητες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το μήνυμα των Ελλήνων στους ευρωπαίους είναι ότι πρέπει ν’ αγωνισθούμε από κοινού εναντίον των ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων και υπέρ της κοινωνικής συνοχής, δηλαδή ουσιαστικώς υπέρ του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, κορυφαίου πυλώνα του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού. Τέλος, αναφερόμενος στην Τουρκία δήλωσε «Στηρίζουμε –και το καταστήσαμε σαφές ευθύς εξ αρχής- την συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία έναντι εκείνων που επιχείρησαν να την καταλύσουν. Όμως η νομίμως εκλεγμένη ηγεσία της Τουρκίας, ακριβώς επειδή διαθέτει την πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μπορεί και πρέπει ν’ απαντήσει καταλλήλως στους πραξικοπηματίες μένοντας προσηλωμένη στον σεβασμό της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.»

Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 2
Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 3
Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 4
Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 5
Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 6
Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 7
Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 8
Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 9
Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 10
Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 11
Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας | iefimerida.gr 12

Μητσοτάκης: Η εθνική ενότητα και η αλήθεια απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσει η Ελλάδα τη μεγάλη κρίση που τη μαστίζει, είναι η εθνική ενότητα αλλά και αλήθεια ως βασική προϋπόθεση συλλογικής αυτογνωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Γιορτάζουμε σήμερα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα γιορτής και ταυτόχρονα μια ημέρα περισυλλογής. Είναι μια ημέρα γιορτής για να ενθυμούμαστε τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις αυτού του λαού και το έργο του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή, οποίος αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Είναι όμως και ημέρα περισυλλογής για το πώς η δημοκρατία στη χώρα μας μπορεί να ριζώσει περισσότερο, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά οικονομική κρίση και πώς μπορούμε να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες».

Θεοδωράκης: Η δημοκρατία κινδυνεύει από το κομματικό κράτος

«Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει σήμερα από τους στρατιωτικούς, αντιθέτως ο στρατός είναι αναπόσπαστο τμήμα του λαού μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η δημοκρατία κινδυνεύει ακόμα και σήμερα από το κομματικό κράτος, από τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, από την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης σημειώνοντας πως «δυστυχώς από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα πολλές κυβερνήσεις άλλαξαν, αλλά πολλά απ’ αυτά τα προβλήματα παραμένουν και πρέπει να ανταγωνιστούμε όλοι για να τα αλλάξουμε».

Μάλιστα, στράφηκε προς όλους εκείνους τους πολίτες που απέχουν από την πολιτική, από εκείνους που δεν ψηφίζουν, υπογραμμίζοντας ότι η δημοκρατία κινδυνεύει και από την αποχή των πολιτών.

Κουτσούμπας: Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες μένουν έξω από τους χώρους δουλειάς

«Δυστυχώς 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες -που λένε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή- μένουν έξω από τους χώρους δουλειάς, καταρρέουν στις συνόδους του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζουν νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως δεν τις θυμούνται καθόλου όταν φέρνουν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες στη Βουλή, για να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που ευνοούν τους λίγους και βέβαια ματώνουν, γονατίζουν τον ελληνικό λαό. Να είμαστε καλά, καλή δύναμη σε όλους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Γεννηματά:Χρειαζόμαστε ομοψυχία και εθνική συνεννόηση

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν με την τυραννία και το φασισμό και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Η ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατική ομαλότητα στηρίχτηκε στην ενότητα του λαού και στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μακριά από διχασμούς και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα» τόνισε η Φώφη Γεννηματά και υπογράμμισε πως «αυτή την ομοψυχία και εθνική συνεννόηση χρειαζόμαστε όσο ποτέ σήμερα». «Γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μπορούμε να δουλέψουμε ενωμένοι, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, για μια νέα μεταπολίτευση, για να βγάλουμε τον τόπο από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια και να δώσουμε ξανά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες προοπτική, ελπίδα και αξιοπρέπεια. Κανείς δεν μπορεί μόνος του» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Λεβέντης: Είναι μια Mεταπολίτευση υπό αμφισβήτηση

Για δημοκρατία στα χαρτιά και όχι στην πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο.

Όπως είπε, επιστήμονες, εργαζόμενοι, άνεργοι, είναι όλοι στα κάγκελα και υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων αναχωρεί στο εξωτερικό για να βρει δουλειά. «Αντιλαμβάνεστε -όπως είπε - ότι είναι μια Mεταπολίτευση υπό αμφισβήτηση». Συνεχίζοντας τόνισε ότι η Βουλή στάθηκε ανώριμη να ψηφίσει την απλή αναλογική και προσέθεσε ότι πολλοί ακόμη δεν πιστεύουν στην ισοτιμία της ψήφου και στις δημοκρατικές διαδικασίες, και κατέληξε τονίζοντας ότι θα τιμωρηθούν από τον ελληνικό λαό όσοι δεν ψηφίσαν την απλή αναλογική.

Θεοχαρόπουλος: Συνεχής αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη

«Συμπληρώνονται πλέον 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε σήμερα υπάρχουν ορισμένοι που αμφισβητούν το δημοκρατικό κεκτημένο και ορισμένες κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα οι αρνητές της Δημοκρατίας σηκώνουν κεφάλι. Στο πλαίσιο αυτό χρέος όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία και να παλέψουμε για την κοινωνική συνοχή. Η μόνη εγγύηση για το αύριο, για όλους μας και ιδίως για τη νέα γενιά που αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας και της περιθωριοποίησης είναι η διεύρυνση, η ενίσχυση της Δημοκρατίας και ο συνεχής αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ