Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - iefimerida.gr

Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Φωτογραφία: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο, στις 8 μ.μ., στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων.

Με την αυριανή εκδήλωση ουσιαστικά σηματοδοτείται η έναρξη του δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με ορίζοντα -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- την άνοιξη του 2017.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με το μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης, απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό, για έναν «ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο» πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι προτάσεις που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της ενίσχυσης της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, της κατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών και της προστασίας της εργασίας.

Επίσης θα περιλαμβάνονται θεσμικά αντίβαρα «ώστε να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που χαρακτήρισαν την περίοδο του δικομματισμού», καθώς επίσης και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις ασυλίες των βουλευτών, τα κοινοβουλευτικά προνόμια, και διασφάλιση της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των κομμάτων.

Αναλυτικότερα, στις προτάσεις Τσίπρα, κατά πληροφορίες του iefimerida.gr βρίσκονται μεταξύ άλλων:

  • Τα λαϊκά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία
  • Η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, όταν δεν μπορεί να συγκεντρώσει σε δύο ψηφοφορίες 200 ψήφους
  • Η μερική αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας
  • Ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας
  • Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών 
  • Η αλλαγή στην άρση της ασυλίας των βουλευτών

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάνω στην πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην αυριανή εκδήλωση, στο πλαίσιο των προτάσεων που θα παρουσιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λογική της πρότασης θα κινείται στην εξής κατεύθυνση: εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει ΠτΔ, τότε εκείνος να εκλέγεται από τον λαό. Παράμετρος που επίσης θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα είναι και το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ