Ο Τσίπρας έτοιμος για εκλογή Προέδρου από τον λαό, όταν υπάρχει αδυναμία εκλογής από τη Βουλή - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας έτοιμος για εκλογή Προέδρου από τον λαό, όταν υπάρχει αδυναμία εκλογής από τη Βουλή

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συμφωνία κατέληξε χτες το απόγευμα η Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ που ενέκρινε την πρόταση Τσίπρα για τις προτεραιότητες της Συνταγματικής αναθεώρησης που θα οδηγήσουν μετά από 7μήνες διαλόγου με την κοινωνία στις αλλαγές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόταση στοχεύει σε μεγάλες θεσμικές τομές ενίσχυσης δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και χωρίς ενστάσεις.

Η εκλογή Προέδρου και οι 53

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η κουβέντα οι ομάδα των 53ών εξέφρασε τη διαφωνία της για μια σειρά από ζητήματα αλλά κυρίως για την απ ευθεία εκλογή προέδρου δημοκρατίας από το λαό, κάτι που επιδίωκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με Σολομώντεια λύση απέσπασε τη συγκατάθεσή τους προτείνοντας να εκλέγεται ο πρόεδρος από το λαό, όταν όμως υπάρχει αδυναμία εκλογής από τη Βουλή, οπότε δε διασαλεύεται και η κυβερνητική θητεία.

Ανοιχτό θέμα οι αρμοδιότητες

Παράλληλα με την απευθείας εκλογή σημαντικό θέμα που συνδέεται με τη διαδικασία είναι οι αρμοδιότητες που θα έχει ο Πρόεδρος, καθώς και οι 53, αλλά και πολλοί άλλοι υποστηρίζουν ότι απευθείας εκλογή από το Λαό, σημαίνει επί της ουσίας δυαρχία. Ωστόσο όπως εξηγούν στο iefimerida καλά πληροφορημένες πηγές «παραμένουν ανοιχτό θέμα οι αρμοδιότητες. Θα γίνει μεγάλη διαβούλευση με πολίτες και μετά θα καταλήξουμε. Μετά από 7 μήνες».

Το σύνθημα

«Νέο Σύνταγμα, νέα Μεταπολίτευση, νέα Ελλάδα 2021» θα είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας που θα τρέξει η κυβέρνηση με την πεποίθηση ότι το Σύνταγμα είναι υπόθεση των πολιτών και όχι μόνο των πολιτικών.

Αύριο το απόγευμα στη Βουλή θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας το περίγραμμα και την κατεύθυνση προς την οποία θα κινούνται οι προτάσεις που θα περιλαμβάνουν και το θέμα της επίσημης θρησκείας, καθώς μετά από πολλή συζήτηση και την ανάγκη διατήρησης των ισορροπιών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα σημειώνεται ότι η πολιτεία δεν ταυτίζεται με μια θρησκεία, η οποία όμως μπορεί να είναι η κρατούσα θρησκεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας εκλογή προέδρου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ