Δάνειο-μαμούθ 3 δισ. ευρώ με λογιστικά τρικ και υποθήκες τα ακίνητα ψάχνει το ΙΚΑ - iefimerida.gr

Δάνειο-μαμούθ 3 δισ. ευρώ με λογιστικά τρικ και υποθήκες τα ακίνητα ψάχνει το ΙΚΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι συντάξεις των αμέσως επόμενων μηνών και το Δώρο που θα δώσει το ΙΚΑ στους συνταξιούχους του είναι εξασφαλισμένα αλλά για το 2012-13 το ταμείο είναι υποχρεωμένο να πάρει νέο δάνειο-μαμούθ ύψους 3 δισ. ευρώ με υποθήκη τα ακίνητα και εκχωρώντας τα μελλοντικά έσοδά του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο enet.gr, το ΙΚΑ θα βρεθεί την επόμενη διετία σε δεινή οικονομική κατάσταση και γι' αυτό εξετάζει τη σύναψη ενός πολύ μεγάλου δανείου με αντάλλαγμα τις μελλοντικές εισπράξεις του και υποθήκη στα ακίνητά του. Το ταμείο έχει να πληρώσει 1,1 εκ. κανονικές συντάξεις στους δικαιούχους του καθώς και άλλες 650.000 επικουρικές. Για φέτος, αρκέστηκε στο έξτρα 1 δισ. ευρώ της κρατικής ενίσχυσης που προήλθε από τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στις δόσεις της Τρόικα.

Το πρόβλημα του ταμείου είναι όμως η κάθετη μείωση 16% των εσόδων του που οφείλεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφ' ενός λόγω της αυξανόμενης ανεργίας που προκαλεί η υφεση και αφ' ετέρου λόγω της μείωσης των μισθών . Πρόσθετο πρόβλημα για το ΙΚΑ είναι η άρνηση των εργοδοτών να πληρώσουν τις εισφορές που τους αναλογούν. Ο σχετικός δείκτης, η εισπραξιμότητα των εισφορών, έπεσε από το 80% στο 65% μέσα σε ένα χρόνο αφού όλο και περισσότεροι εργοδότες ιδιοποιούνται τις εισφορές των εργαζομένων τους και δεν τις αποδίδουν στο ΙΚΑ όπως θα έπρεπε.

Για το 2012 και μετά, η κατάσταση προβλέπεται ακόμα χειρότερη. Τα έσοδα του ΙΚΑ αναμένεται να πέσουν κατά 12% επιπλέον, δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα 1,44 δισ. ευρώ, που δεν θα μπορεί να καλυφθεί πλέον από τον κρατικό κορβανά, όπως γινόταν μέχρι φέτος, λόγω της απαίτησης -της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για το νέο πακέτο στήριξης- σύμφωνα με την οποία οι κρατικοί προϋπολογισμοί της Ελλάδας πρέπει στο εξής να έχουν πρωτογενή πλεονάσματα.

Με δεδομένο ότι οι συντάξεις δεν μπορούν να μειωθούν άλλο, αφού είναι και χρονιά εκλογών, το ταμείο εξετάζει την σύναψη ενός πρωτοφανούς δανείου εκχωρώντας στο δανειστή τα έσοδα που αναμένεται να έχει τα επόμενα χρόνια από τη ρύθμιση οφειλών (75-100 εκ. ευρώ το χρόνο). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δάνειο θα ανέλθει στο ποσό ρεκόρ των 3 δισ. ευρώ και θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το κρίσιμο σημείο είναι όμως ότι τα 3 δισ. του δανείου, που ισούνται με το 1,4% του ΑΕΠ της χώρας, δεν πρέπει να εγγραφούν στο έλλειμμα του δημοσίου. Για να μην συμβεί αυτό, θα επιστρατευτεί ένα παραδοσιακό τρικ: η προείσπραξη μελλοντικών οφειλών. Το ΙΚΑ θα εκχωρήσει τα... μελλοντικά έσοδα του από την ρύθμιση οφειλών της περιόδου 2014-2020 -υπολογίζονται στα 5 δισ. ευρώ- προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ για να πληρώσει τις συντάξεις των επόμενων δύο ετών.

Επιπλέον, η διοίκηση του ΙΚΑ φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο το νέο δάνειο-μαμούθ να είναι και ενυπόθηκο, αφου δέχεται να βάλει προσημείωση στα ακίνητα-φιλέτα που διαθέτει όπως το Μακεδονία Παλλάς, που πρόσφατα εγκαταλείφθηκε από την οικογένεια Δασκαλαντωνάκη λόγω υψηλού ενοικίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ