Αποφασίζουν στη Χάγη για την Ενδιάμεση Συμφωνία - iefimerida.gr

Αποφασίζουν στη Χάγη για την Ενδιάμεση Συμφωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν Αθήνα και Σκόπια την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την παραβίαση ή μη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (1995). Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι ευνοϊκή για την ΠΓΔΜ.

Έτσι θα ολοκληρωθεί η τριετής δικαστική διαμάχη της Ελλάδας και των Σκοπίων που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου του 2008, όταν η πΓΔΜ προσέφυγε στο ΔΔΧ εγκαλώντας την Αθήνα ότι παραβίασε την παράγραφο 1 του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας ζητώντας από τους δικαστές να υποχρεώσουν την Ελλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις σχετικά με την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς.

Τι θα λέει η απόφαση

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση των 15 δικαστών θα είναι ευνοϊκή για τα Σκόπια και ράπισμα για την Ελλάδα, αφού το Δικαστήριο της Χάγης θα αποφαίνεται ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δε συναίνεσε στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008 γεγονός που θα μεταφραστεί ως παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν και το Διεθνές Δικαστήριο θα υποχρεώσει με την απόφασή του την Ελλάδα να μην παρεμποδίσει μελλοντική είσοδο της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, η Αθήνα δεν αναμένει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς μια τέτοια απόφαση θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν λόγο για διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών πριν τα Σκόπια μπουν στους οργανισμούς αυτούς.

Ο παραλογισμός της όλης υπόθεσης είναι ότι οι Σκοπιανοί, στην προσφυγή τους στο ΔΔΧ ισχυρίζονται ότι η υποτιθέμενη παραβίαση από την Ελλάδα της ενδιάμεσης συμφωνίας είναι άσχετη(!) με την διαφορά των δύο χωρών στο θέμα του ονόματος.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς την ώρα που ο κ. Μπάιντεν θα εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, στη Χάγη θα ανακοινώνεται επισήμως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Είναι σαφές συνεπώς, πως οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική και διπλωματικές ζυμώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ