Γεροβασίλη: Δραματική ήττα του ΠΑΣΟΚ η στάση του στον εκλογικό νόμο - iefimerida.gr

Γεροβασίλη: Δραματική ήττα του ΠΑΣΟΚ η στάση του στον εκλογικό νόμο

Φωτογραφία: Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επικριτική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και την Φώφη Γεννηματά για την στάση τους ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για το εκλογικό νόμο, εμφανίστηκε η Ολγα Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στα Parapolitika FM σχολίασε ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια «Η απλή αναλογική, από σήμερα το βράδυ, θα είναι νόμος του κράτους. Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή, την οποία δεν νομίζω ότι μπορεί να μη συμφωνήσει κανένας και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ήττα της κυβέρνησης, όταν η πρότασή της γίνεται νόμος του κράτους. Και γίνεται νόμος του κράτους με αυξημένη πλειοψηφία, περισσότερο από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει αποτυχία. Βεβαίως, η πρόθεσή μας ήταν να ανοίξει ο δρόμος μιας προοδευτικής μεταρρύθμισης και είχαμε την εκτίμηση ότι αυτό ήταν εφικτό με δεδομένο τις θέσεις αρχής, τις οποίες είχαν προβάλει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο, με δεδομένο ότι το ΠΟΤΑΜΙ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του εξ αρχής ότι μιλούσε για bonus, διαφορετικό βεβαίως, αλλά bonus. Ήμασταν σε μια διαφορετική λογική. Ωστόσο, αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο και το οποίο δεν είναι ήττα της κυβέρνησης, αυτή είναι δραματική ήττα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη την πάγια θέση που την εξέφρασε και η Πρόεδρος, η κυρία Γεννηματά, η οποία είχε μιλήσει πρόσφατα για εκλογικό νόμο που θα στηρίζεται στην απλή αναλογική, χωρίς διχαστικά bonus, τα οποία δημιουργούν, παρά επιλύουν αδιέξοδα. Αυτή ήταν η τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά. Και ταυτοχρόνως, πριν ένα χρόνο, το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών.

Αυτά συνέβησαν προσφάτως στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και από το ΠΑΣΟΚ πριν την κυρία Γεννηματά, αλλά και η ίδια η κυρία Γεννηματά είχε επικυρώσει τη στάση της απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Επομένως, αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα είναι μια μεγάλη οπισθοχώρηση ενός πολιτικού φορέα, ο οποίος θέλει να ανήκει στον προοδευτικό προσανατολισμό. Δεν βλέπουμε, όμως, την αντίστοιχη συμπεριφορά. Αντιθέτως, βλέπουμε ένα ΠΑΣΟΚ δεμένο στο άρμα της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεχομένως να είναι και δεμένο σε έναν μεγαλοϊδεατισμό, διότι τόσα χρόνια που υπήρχε ένα δικομματικό σύστημα και τώρα που δεν είσαι στην κυβέρνηση, προφανώς δεν το ξεπερνάς εύκολα. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή είναι μια ιστορική ήττα για εκείνο τον πολιτικό κόσμο που θέλει να λέγεται…

Εγώ ερμηνεύω τα γεγονότα και βλέπω ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν ήταν υποκριτική. Επαναλαμβάνω, υποκριτική, ερμηνεύοντας τα γεγονότα με βάση αυτά που σας είπα και προηγουμένως. Υποκριτική, δηλαδή, κάποια στιγμή που τα πράγματα δεν ήταν κρίσιμα και δεν ήταν η στιγμή να ληφθούν αποφάσεις, μιλούσε για την απλή αναλογική και την κατάργηση του bonus. Και τώρα που ήρθε η ώρα των αποφάσεων, βλέπουμε την υπαναχώρηση. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς υποκριτικά, ωφελιμιστικά, από μικροκομματικό συμφέρον (όπως θέλετε πείτε το) νομίζω ότι μόνο έτσι μπορεί να κριθεί αυτή η στάση. Αυτό, βεβαίως, δεν θα ανακόψει την πορεία της χώρας. Απλώς, δεν θα έχουμε στις επόμενες εκλογές το σύστημα της απλής αναλογικής. Πάντως, η απλή αναλογική θα είναι από σήμερα νόμος του κράτους και θα ανοίξει ο δρόμος περαιτέρω».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γεροβασίλη εκλογικός νόμος ΠΑΣΟΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ