Πώς ένα απλό εμβόλιο προλαμβάνει την οξεία γαστρεντερίτιδα σε βρέφη - iefimerida.gr

Πώς ένα απλό εμβόλιο προλαμβάνει την οξεία γαστρεντερίτιδα σε βρέφη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό αποτελεί την κύρια αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και μικρά παιδιά, προκαλώντας κυρίως διάρροια και εμετό, αλλά και άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο στην κοιλιά, πονοκέφαλο και αδιαθεσία.

Παρόλο που η ασθένεια αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, αφού το 95% των παιδιών παγκοσμίως θα περάσει ένα τουλάχιστον επεισόδιο γαστρεντερίτιδας από ροταϊό έως την ηλικία των 5 ετών, πολλοί γονείς τείνουν να αγνοούν τους κινδύνους αλλά και την ταλαιπωρία που επιφυλάσσει ο ροταϊός για το παιδί, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό μοιάζουν με αυτά μιας απλής γαστρεντερίτιδας γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αντιληφθούν κάποιο σύμπτωμα. Καθώς υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, το παιδί πρέπει να εξεταστεί άμεσα από τον παιδίατρο για να γίνει η γενική εκτίμηση της σοβαρότητας της νόσου.

Πώς μεταδίδεται ο ροταϊός
Ο ροταϊός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον ενώ μεταδίδεται όταν μολυσμένα χέρια, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα έρθουν σε επαφή με το στόμα. Τα παιδιά μπορούν επίσης να μεταδώσουν το ροταϊό στα μέλη της οικογένειάς τους και σε άλλα άτομα με τα οποία έρχονται σε στενή επαφή, για παράδειγμα στον παιδικό σταθμό.

Πώς θα προστατευθεί το μωρό σας από τον ροταϊό
Ο μοναδικός τρόπος να προστατευθεί ένα παιδί από την ταλαιπωρία που προκαλεί η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο του ροταϊού συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, ενώ είναι διαθέσιμο εδώ και 9 χρόνια. Επίσης πρόκειται για πόσιμο εμβόλιο το οποίο χορηγείται από το στόμα (σταγόνες), σε 2 ή 3 δόσεις οπότε είναι εξαιρετικά εύκολο στη χορήγηση ενώ ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την ηλικία των 6 μηνών, ώστε να εξασφαλίσουμε την προστασία του μωρού από τη γαστρεντερίτιδα τους πρώτους ευαίσθητους μήνες της ζωής του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο του ροταϊού είναι κατά 85%-98% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών περιστατικών γαστρεντερίτιδας και κατά 74%-87% έναντι οποιουδήποτε περιστατικού γαστρεντερίτιδας ανεξαρτήτως σοβαρότητας, τον πρώτο χρόνο μετά τον εμβολιασμό.
Με στόχο την ενημέρωση των γονέων για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και την πρόληψή της, η GSK ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης η οποία πραγματοποιείται με την Επιστημονική Αιγίδα της Εταιρείας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Λοιμώξεων. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός εκπαιδευτικού και ταυτόχρονα διασκεδαστικού παραμυθιού με τίτλο «Ο Ροταϊός και ο Βασιλιάς» από τη γνωστή συγγραφέα Κάρμεν Ρουγγέρη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους αλλά και την πρόληψη της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.rotavirus.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ