Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι - iefimerida.gr

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι  | iefimerida.gr 0

O Θεόδωρος Γρηγοριάδης θα διαβάσει «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» του Anthony Doerr.
«Το μυθιστόρημα του Άντονυ Ντορ βραβεύτηκε με το σημαντικό βραβείο Πούλιτζερ, ίσως ένα από τα πιο αξιόπιστα αμερικανικά βραβεία. Διάβασα επίσης πολλές θετικές κριτικές σε ξένες εφημερίδες. "Με φόντο μια Ευρώπη που την καταπίνει σιγά σιγά ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος, στην οποία οι ζωές συγκρούονται απρόβλεπτα, το "Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε" φωτίζει το πώς, παρά τις αντιξοότητες, οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το καλό. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία θάρρους και θυσίας και για μια συγκλονιστική ελεγεία της αθωότητας" διατείνεται το οπισθόφυλλο του μυθιστορήματος. Γι αυτό και το ρίχνω χωρίς άλλη σκέψη μέσα στη βαλίτσα μου»

Το «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι  | iefimerida.gr 1


Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης θα διαβάσει «Το βάρος της πεταλούδας» του Erri De Luca.
«Θα διαβάσω οπωσδήποτε «Το βάρος της πεταλούδας» του Erri De Luca, από τις εκδόσεις Κέλευθος. Το θέμα και η γραφή του μου φαίνονται συναρπαστικά. Πάρτε μια ιδέα και θα καταλάβετε: “Ο βασιλιάς των αγριόγιδων έχει κουραστεί. Ανάγκασε για χρόνια το κοπάδι του σε υποταγή, κι αυτόν το Νοέμβρη αναγνωρίζει την παρακμή του - φτάνει η ώρα του διαδόχου. Και ο άντρας έχει γεράσει. Πέρασε άγρια, μοναχικά χρόνια λαθροκυνηγός στα βουνά· εκείνη τη μέρα του Νοέμβρη ξέρει ότι κοντοζυγώνει στο τέρμα. Δύο μοναχικά μέλη από διαφορετικά είδη, στη δύση τους. Γεύτηκαν, πειραματίστηκαν και τώρα χάνονται. Πίσω τους το ανοιχτό αχνάρι ξανακλείνε»

«Το βάρος της πεταλούδας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος.

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι  | iefimerida.gr 2

Ο Δημήτρης Σωτάκης θα διαβάσει τις «Παρατηρήσεις ενός κυνηγού σε επικίνδυνο έδαφος» του Χρήστου Θεοφιλάτου
«Επιλέγω να διαβάσω τις “Παρατηρήσεις ενός κυνηγού σε επικίνδυνο έδαφος” (εκδ. Κέδρος) ένα ιδιαίτερο κείμενο ενός νέου έλληνα συγγραφέα, του Χρήστου Θεοφιλάτου, ο οποίος με έναν μοναδικό τρόπο, καταφέρνει και ξεδιπλώνει την πολυμορφία του νεοελληνικού ψυχισμού με όπλο του μια ζωντανή γλώσσα με χιούμορ, ειρωνεία, βύθισμα σε έναν απολαυστικό μικρόκοσμο ενός, στ’ αλήθεια, κυνηγού, όπως εύστοχα δηλώνει ο τίτλος, ο οποίος ανάλογα με τις περιστάσεις, μεταμορφώνεται σε θύμα ή θύτη και δείχνει να διασκεδάζει αυτή την αμφιθυμία της λογοτεχνικής ύπαρξής του. Ξεχώρισα αυτό το πρωτότυπο βιβλίο, που δίχως δεύτερη σκέψη παρεκκλίνει υφολογικά από την συνήθη θεματική της σοδειάς των νέων συγγραφέων. Σας το προτείνω»

Το «Παρατηρήσεις ενός κυνηγού σε επικίνδυνο έδαφος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι  | iefimerida.gr 3

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα διαβάσει «Η σκούπα και το σύστημα» του David Foster Wallace
«Άνομες βουλές με καταδίκασαν –για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια– να περάσω τον Αύγουστο στην Αθήνα. Παλεύοντας με τα απόνερα μιας οδυνηρής μετακόμισης, τακτοποιώ αλφαβητικά τα βιβλία μου. Κρατάω στην άκρη το "Πόλεμος και πόλεμος" του Λ. Κρασναχόρκαϊ από τις εκδ. Πόλις, σε μτφ Ι. Αβραμίδου, και το "Οι προγονοί μας" του Ι. Καλβίνο, όπως και τα μυθιστορήματα "Ο διχοτομημένος υποκόμης", "Ο αναρριχώμενος βαρώνος" και "Ο ανύπαρκτος ιππότης") από τις εκδ. Καστανιώτη, σε μτφ Θ. Ιωαννίδη και Α. Χρυσοστομίδη. Θα τα διαβάσω μαζί με τα φρεσκοτυπωμένα "Η σκούπα και το σύστημα" του Ντ. Φ. Γουάλας από τις εκδ. Κριτική, σε μτφ Γ.Ι. Μπαμπασάκη και "Ο ταξιδιώτης του αιώνα" του Α. Νέουμαν από τις εκδ. Opera, σε μτφ Α. Κυριακίδη. Αν δεν μου φτάσουν θα διαβάσω και το "Ο τρομερός μήνας Αύγουστος" του Β. Βασιλικού –για τον τίτλο του και μόνον!»

«Η σκούπα και το σύστημα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι  | iefimerida.gr 4


O Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης θα διαβάσει το «Perfidia, Ο κύκλος της προδοσίας» του James Ellroy
«Το πρώτο από τα είκοσι βιβλία που έχω προγραμματίσει να διαβάσω το καλοκαίρι —ανάμεσά τους επαναλήψεις του “Infinite” Jest του David Foster Wallace και του “Mason & Dixon” του Thomas Pynchon, καθώς και μια περιδιάβαση στα “Oeuvres” του Guy Debord, συν κάποια νουάρ, όπως το “Ο αναγκαίος θάνατος” του Λιούις Γουίντερ και το “Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο του Malcolm Mackay— είναι το μυθιστόρημα “Perfidia” του μέγιστου James Ellroy, σε μτφρ. Ανδρέα Αποστολίδη, γιατί καταβροχθίζω μανιωδώς ό,τι γράφει ο Ellroy, τον οποίο θεωρώ σπουδαίο παθολογoανατόμο της αμερικανικής ιστορίας και τρομερό γραφιά »

Το «Perfidia, Ο κύκλος της προδοσίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι  | iefimerida.gr 5


Ο Κώστας Κρομμύδας θα διαβάσει το «Πόλη στις Φλόγες» του Hallberg Garth Risk
«Έχω ακούσει τόσα πολλά για το «Πόλη στις φλόγες» (εκδ. Κέδρος) που δεν μπορώ να αντισταθώ. Το γεγονός πως ο συγγραφέας είναι πρωτοεμφανιζόμενος έπαιξε πολύ ρόλο στην επιλογή μου διότι ήθελα κάτι φρέσκο με μοντέρνα γραφή. Επίσης το γεγονός πως διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη με κάνει να θέλω να το αρχίσω άμεσα. Κάτι που θα κάνω στη Σαμοθράκη όπου θα βρεθώ σύντομα για διακοπές αλλά και την παρουσίαση του νέου μου βιβλίου… οι 1040 σελίδες του είναι εκεί και με περιμένουν για να με παρασύρουν…»

«Η πόλη στις φλόγες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι  | iefimerida.gr 6


O Χρήστος Χρυσόπουλος θα διαβάσει «Η ανατομία της μελαγχολίας» του Ρόμπερτ Μπέρτον
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για την “Ανατομία της Μελαγχολίας”, το εγκυκλοπαιδικό αυτό compendium που ο Ρόμπερτ Μπέρτον συνέγραφε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του στην Οξφόρδη του 17ου αι. Στο έργο αυτό που γοήτευσε συγγραφείς από τον Χώθορν, ως τον Μπέκετ, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μια δίχως προηγούμενο αναδίφηση στο ανθρώπινο πνεύμα, από την αλχημεία και τη μυθολογία, ως την πολιτική, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, τη μαγεία και την τέχνη. Γεγονός που καθιστά την “Ανατομία”, ένα από τα πρώτα ετεροχρονισμένα δείγματα αυτού που σήμερα θα ονομάζαμε μετανεωτερική γραφή. Η ανάγνωση του τοπίου που ξεδιπλώνεται στις 650 σελίδες του βιβλίου είναι μια διαδικασία ιδιοσυγκρασιακή και παραδειγματικά γοητευτική. Η “Ανατομία” διαθέτει χιλιάδες “σημεία εισόδου”. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει από οποιοδήποτε σημείο και να ακολουθήσει οποιαδήποτε τεθλασμένη αναγνωστική διαδρομή. Το σίγουρο είναι ότι κάθε στροφή επιφυλάσσει μια ακόμα διανοητική έκπληξη»

«Η Ανατομία της μελαγχολίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηριδανός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ