Τα 240 εκατ. ευρώ που θα «αναγεννήσουν» το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών – Νέες θέσεις εργασίας και υποτροφίες - iefimerida.gr

Τα 240 εκατ. ευρώ που θα «αναγεννήσουν» το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών – Νέες θέσεις εργασίας και υποτροφίες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Καινοτομίας πήρε μια πολύ βαθιά οικονομική «ανάσα» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την «αφύπνιση» των ερευνητικών προγραμμάτων στην χώρα.

Ενίσχυση 240 εκατ. στο Ιδρυμα Ερευνών - Νέες θέσεις εργασίας και υποτροφίες

­Η από κοινού συμφωνία χρηματοδότησης, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ υπεγράφη από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης ενός τομέα που στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να έχει μείνει πίσω.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί την Ελλάδα για αντίστοιχο σκοπό, παρότι από το 2010 ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει χορηγήσει πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση έργων υποδομής. Πέραν των 180 εκατομμυρίων, στο Ιδρυμα χορηγήθηκαν ακόμα 60 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι πόροι αυτοί θα είναι διαθέσιμοι κατά το διάστημα 2016-2018, με στόχο το ΕΛΙΔΕΚ να απευθύνεται σε ολόκληρο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό σύστημα και να είναι προσανατολισμένο στην προώθηση της έρευνας και την χορήγηση υποτροφιών στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία. Τα Α.Ε.Ι και οι δημόσιοι ερευνητικοί φορείς της Ελλάδας θα είναι οι κύριοι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων, ενώ οι καινούργιες θέσεις εργασίας θα δώσουν ένα κίνητρο στους νέους επιστήμονες, έτσι ώστε να μην αφήσουν την χώρα.

«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα» - Τι δήλωσαν οι υπουργοί και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ

Στην εκδήλωση που έγινε στις 15 Ιουλίου στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και επισημοποίησε την χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, παρευρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης,, ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Φωτάκης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Jonathan Taylor, οι οποίοι και υπέγραψαν την συμφωνία.

Από ιστορικό κτίριο επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως :«Η Ελλάδα αλλάζει πλέον σελίδα καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης σε έναν ενάρετο κύκλο δίκαιης ανάπτυξης, με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας»

«Φιλοδοξούμε το νέο Ίδρυμα να αποτελέσει το υπόστρωμα για την ουσιαστική προώθηση του ενιαίου χώρου Ερευνας και Παιδείας, και για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης μιας πραγματικής οικονομίας της γνώσης, η οποία θα συνεισφέρει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κοινωνικό πρόσημο» δήλωσε από την μεριά του ο κ. Φίλης, ενώ ο κ. Φωτάκης επισήμανε πως «βασικός στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης».

Ο κ. Taylor, παίρνοντας τον λόγο, θέλησε να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ:

«Σε όλη την Ευρώπη, χάνονται ευκαιρίες όταν υπάρχουσες και δυνητικές ερευνητικές δεξιότητες δεν αξιοποιούνται. Οι επενδύσεις στην έρευνα είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ερευνητικών ταλέντων και την ανάπτυξη μιας οικονομίας βασιζόμενης στη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ευτυχής καθώς η σταθερή στήριξή της προς την Ελλάδα επεκτείνεται περαιτέρω με μια χρηματοδότηση ύψους 180 εκατομμυρίων. ευρώ για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΕπ στηρίζει την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η σημαντική στήριξη που παρέχουμε αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες που έχει το Ιδρυμα να ενισχύσει την ελληνική αριστεία στον χώρο της επιστήμης και της καινοτομίας και να προσφέρει στους νέους Ελληνες ερευνητές ένα μέλλον στη χώρα τους»

«Αχτίδα ελπίδας»: Το «σκληρό» σχόλιο του επιστημονικού περιοδικού Nature

Λίγες ώρες μετά, το διάσημο επιστημονικό περιοδικό Nature τόνιζε πως «το τεράστιο δάνειο στην Ελλάδα δίνει στους Ελληνες ερευνητές την πρώτη αχτίδα ελπίδας από την στιγμή που προέκυψε η οικονομική κρίση και μετά».

«Ακόμα και πριν την κρίση, η Ελλάδα είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επενδύσεων στον τομέα της έρευνας, ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Με την οικονομική κρίση, η μέτρια και ακανόνιστη ερευνητική πολιτική, σχεδόν εξαφανίστηκε. Ενας Ελληνας ερευνητής θα έπρεπε να εγκαταλείψει την χώρα του, πιθανότατα για κάποια άλλη στην ΕΕ» σχολίασε η Alison Abbott για το Nature.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ