«Αν φύγω αύριο, ποιος θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο;» - iefimerida.gr

«Αν φύγω αύριο, ποιος θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο;»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την στρατηγική του για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα τις επερχόμενες εκλογές καταστρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει χρόνο.

Οι πρόσφατες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, όπως οι διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαία στελέχη όπου δεν άνοιξε τα χαρτιά του αλλά και οι δύο συσκέψεις που συγκάλεσε με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, έχουν προβληματίσει όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο κίνημα και ιδιαίτερα τους δελφίνους που έχουν φιλοδοξίες για την ηγεσία του κόμματος.

Σε όλες τις επαφές του, ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει ερωτήσεις και δείχνει ότι εξετάζει όλες τις δυνατότητες που έχει για την «επόμενη μέρα» πριν καταλήξει σε μια απόφαση. Έτσι, δεν αποκλείεται τίποτα: από το αν θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές μέχρι το αν θα παραμείνει ή όχι απλός βουλευτής.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο Παπανδρέου θέλει να παραμείνει πρόεδρος μέχρι τον Ιούνιο ώστε να διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Σοσιαλιστική Διεθνή, που θεωρεί ότι θα του δώσει τη δυνατότητα να έχει παρουσία στο διεθνές πολιτικό στερέωμα παρότι οι πάντες γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα όργανο με περιορισμένη πλέον απήχηση.

Παράλληλα, πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου φέρεται να είναι η διαφύλαξη της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί ότι θα τεθεί εν αμφιβόλω στην περίπτωση που ο ίδιος φύγει τώρα από πρόεδρος. Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση που έθεσε, σύμφωνα με το «Βήμα», ο Παπανδρέου σε συνεργάτη του σε πρόσφατη συζήτησή τους: «Αν φύγω αύριο, ποιος είναι σε θέση να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο;». Αυτή η φράση δείχνει ότι ο Παπανδρέου πιστεύει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος και βλέπει τον εαυτό του ως εγγυητή της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, παρότι δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη που πιστεύουν το αντίθετο και του ζητούν να παραδώσει την ηγεσία άμεσα.

Αν ισχύει το σενάριο ότι ο Παπανδρέου θέλει να παραμείνει πρόεδρος μέχρι τον Ιούνιο, και οι κάλπες στηθούν τον Μάρτιο και μετά, τότε είναι πιθανό το ΠΑΣΟΚ να πάει με άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με το «Βήμα», όταν και αν ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής σε κανέναν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ