Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ και των ΗΠΑ προειδοποιούν Ερντογάν: Μην επαναφέρεις την θανατική ποινή - iefimerida.gr

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ και των ΗΠΑ προειδοποιούν Ερντογάν: Μην επαναφέρεις την θανατική ποινή

(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απερίφραστα καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ωστόσο συνέστησαν αυτοσυγκράτηση στον Ερντογάν και τον προειδοποίησαν να μην επαναφέρει την θανατική ποινή.

Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε κοινή ανακοίνωσή τους με τον αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι Τζόν Κέρι, επανέλαβαν την πλήρη τους στήριξη στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Ωστόσο απηύθυναν έκκληση στις τουρκικές αρχές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να γίνει «ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βία και να προστατευτούν ζωές και να επαναφερθεί η ηρεμία».
Παράλληλα, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ και ο Τζον Κέρι τονίζουν την ανάγκη να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο λεγόμενο «Πρωτόκολλο 13» που αναφέρεται στην κατάργηση της θανατικής ποινής.
Τέλος στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται η Τουρκία «εταίρος-κλειδί», με την οποία η ΕΕ θέλει να συνεχίσει τις καλές της σχέσεις και τη συνεργασία σε κοινά προβλήματα.

Μοντερίνι: Κανένα μέλος της ΕΕ δεν έχει θανατική ποινή

Νωρίτερα, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ήταν επίσης σαφής, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η υποψήφια για ένταξη Τουρκία να εκτελέσει αρχηγούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

«Καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν εισαγάγει τη θανατική ποινή» δήλωσε. Η Μογκερίνι ίδια επισήμανε επίσης πως η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει τη θανατική ποινή σε όλη την ήπειρο.

"Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι πολύ σαφής στο θέμα της θανατικής ποινής", δήλωσε η Μογκερίνι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ