Η Λυρική επιστρέφει στο Ηρώδειο με τη φλογερή Κάρμεν -Σύγχρονη ματιά στο έργο του Μπιζέ - iefimerida.gr

Η Λυρική επιστρέφει στο Ηρώδειο με τη φλογερή Κάρμεν -Σύγχρονη ματιά στο έργο του Μπιζέ

Κάρμεν η Ισραηλινή μέτζο-σοπράνο Ρινάτ Σαχάμ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εθνική Λυρική σκηνή παρουσιάζει την Κάρμεν 24 με 29 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

Μια από τις πλέον εμβληματικές γαλλικές όπερες, η Κάρμεν εξακολουθεί να προκαλεί σήμερα όπως και όταν πρωτοείδε το φως, πριν από 140 χρόνια.

Η τσιγγάνα ηρωίδα υπερασπίζεται την ελευθερία της και το δικαίωμα να διαλέγει η ίδια ερωτικούς συντρόφους, όχι να την διαλέγουν εκείνοι.
Αποτελεί απειλή για μια κοινωνία ανδροκρατούμενη και πατριαρχική. Μόνη λύση, η εξόντωσή της. Την αναλαμβάνει ο ερωτευμένος και «προδομένος» Δον Χοσέ.

Μια αντισυμβατική υπόθεση, την οποία εξέφρασε μέσα από την τότε εξίσου αντισυμβατική, σήμερα δημοφιλέστατη, μουσική του ο Ζωρζ Μπιζέ.

Ο ρεαλισμός της υπόθεσης και η ταυτότητα της ηρωίδας και της παρέας της, η οποία κινείται στο περιθώριο της κοινωνίας και των οργανωμένων δομών της, αποτελούν πρόκληση για κάθε σκηνοθέτη.
Στη νέα του παραγωγή ειδικά για την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Στήβεν Λάνγκριτζ, καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας του Γκαίτεμποργκ, αναφέρει «Η Ανδαλουσία του Μπιζέ έχει επινοηθεί, είναι υποθετική, ωστόσο αντανακλά τον κόσμο μας. Η συντριπτική φτώχεια αποτελεί καθημερινότητα για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, στους οποίους η όπερα Κάρμεν δίνει φωνή. Οι άνθρωποι σε αυτό τον επινοημένο κόσμο ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, στα γεμάτα απόγνωση άκρα. Όρια και φτώχεια, ελευθερία και σκλαβιά: δύσκολο να βρεθούν πιο επίκαιρα θέματα. Η Κάρμεν είναι μια ιστορία για το σήμερα».

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός.
Σκηνοθεσία: Στήβεν Λάνγκριτζ. Στο ρόλο της Κάρμεν η Ρινάτ Σαχάμ (24, 26/7) και η Ζεραλντίν Σωβέ (27, 29/7).
Στο ρόλο του Δον Χοσέ ο Δημήτρης Πακσόγλου (27, 29/7). Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο και η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού - 24, 26, 27, 29 Ιουλίου 2016

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ηρώδειο Κάρμεν Μπιζέ λυρική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ