«Επτά επί Θήβας» και Αργύρης Πανταζάρας σε Μεγάλη και Μικρή Επίδαυρο - iefimerida.gr

«Επτά επί Θήβας» και Αργύρης Πανταζάρας σε Μεγάλη και Μικρή Επίδαυρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την τραγωδία του Αισχύλου Επτά επί Θήβας από το ΚΘΒΕ και μία συνάντηση αγγελιοφόρων αρχαίων τραγωδιών από τον Αργύρη Πανταζάρα, συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι παραστάσεις, στα δυο θέατρα της Επιδαύρου.

Αργολικό θέατρο
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.

«Επτά επί Θήβας» και Αργύρης Πανταζάρας σε Μεγάλη και Μικρή Επίδαυρο  | iefimerida.gr 0

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 22 και 23 Ιουλίου.

Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει σε διπλή διανομή με τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού, τον ρόλο του Ετεοκλή.
Μαζί τους η Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη), η Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), ο Γιώργος Καύκας (Άγγελος), ο Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας) και ένας 14μελής χορός νέων ηθοποιών.

«Επτά επί Θήβας» και Αργύρης Πανταζάρας σε Μεγάλη και Μικρή Επίδαυρο  | iefimerida.gr 1

Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα είναι το θέμα των «Επτά επί Θήβας».
Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη.

  • Παρασκευή 22 Ιουλίου, Ετεοκλής: Χρίστος Στυλιανού
  • Σάββατο 23 Ιουλίου, Ετεοκλής: Γιάννης Στάνκογλου

Μικρή Επίδαυρος
Μητρόπολη / Χορός & Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα

«Επτά επί Θήβας» και Αργύρης Πανταζάρας σε Μεγάλη και Μικρή Επίδαυρο  | iefimerida.gr 2

Ο φετινός κάτοχος του Βραβείου Χορν Αργύρης Πανταζάρας και η καλλιτεχνική ομάδα Momentum δομούν μια παράσταση πάνω στις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης, έννοιες που στην εποχή μας, εν μέσω συρράξεων και βιαιοπραγιών που οδηγούν πλήθος ανθρώπων σε αναζήτηση νέου τόπου, έχουν αποκτήσει τρομακτική βαρύτητα.
Επί σκηνής, σε έναν έρημο και άγονο τόπο, συναντιούνται οι αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Κάθε άγγελος είναι ένας τόπος, μια εποχή, μια ιστορία· ανώνυμοι, μάρτυρες γεγονότων, πόνου, βίας, θανάτων και θαυμάτων· μάρτυρες πτώσεων, ιδεών, ανθρώπων και πολιτισμών.

«Επτά επί Θήβας» και Αργύρης Πανταζάρας σε Μεγάλη και Μικρή Επίδαυρο  | iefimerida.gr 3

Η παράσταση βασίζεται σε κείμενα: Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αντιγόνη, Οιδίπους Τύραννος, Βάκχες, Ηρακλής Μαινόμενος, Μήδεια.

Παίζουν: Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Γιώργος Κατσής, Αγησίλαος Μικελάτος, Αργύρης Πανταζάρας, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Ανδρέας Πλεμμένος.
Μεταφράσεις: Γιώργος Χειμωνάς, Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Μπλάνας
Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας

«Επτά επί Θήβας» και Αργύρης Πανταζάρας σε Μεγάλη και Μικρή Επίδαυρο  | iefimerida.gr 4

22 & 23 Ιουλίου, Επίδαυρος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ