Χέλμουτ Σμιτ: «Είναι χαζό εκ μέρους της Μέρκελ να βρίζει τους Έλληνες» - iefimerida.gr

Χέλμουτ Σμιτ: «Είναι χαζό εκ μέρους της Μέρκελ να βρίζει τους Έλληνες»

Χέλμουτ Σμιτ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενάντια στους χειρισμούς της Άνγκελα Μέρκελ τάσσεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος τηρώντας πολύ επικριτική στάση, θεωρεί χαζή την τακτική της νυν καγκελαρίου της Γερμανίας να «βρίζει συνεχώς τους Έλληνες», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και μία σύγκριση της τακτικής αυτής με τακτικές που ακολουθήθηκαν πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Χέλμουτ Σμιτ μιλώντας στο Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Αμβούργο, ο Λουκάς Παπαδήμος τού είναι εξαιρετικά συμπαθής, ενώ τονίζει πως «έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο στην Ευρώπη, καθώς παρέλαβε μία κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται και καλείται τώρα να τη διαχειριστεί».

Αναφερόμενος στη στάση της κ. Μέρκελ έναντι της Ελλάδας, ο κ. Σμιτ επεσήμανε ότι θα μπορούσε σε ένα τουλάχιστον σημείο να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση και εξήγησε: «Εξυπνότερο θα ήταν να μη βρίζει τους Ελληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατ. ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει. Είναι υπερβολικά εύκολο: ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατ. να στριμώχνει τον ανίσχυρο Ελληνα».

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στον τομέα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ο πρώην Γερμανός καγκελάριος εκτίμησε ότι εξαιτίας τους η Γερμανία απομονώνεται όλο και περισσότερο. Ενώ αναφερόμενος στον ιστορικό του συγκριτισμό ο Χέλμουτ Σμιτ, σχολίασε πως «Ποτέ δεν ήταν καλό να απομονώνει κανείς τη Γερμανία στην Ευρώπη».

Η άνοδος του πληθωρισμού δεν μπορούσε να μην σχολιαστεί από τον πρώην καγκελάριο, ο οποίος τόνισε πως «Ή θα αναλάβουμε χρέη από κοινού ή θα υποχρεωθεί η ΕΚΤ να αγοράσει τα προβληματικά ομόλογα. Αυτό θα οδηγήσει ταχύτατα σε πληθωρισμό», για να προσθέσει ότι το κοινό νόμισμα πρέπει να υποστηριχθεί από κοινή δημοσιονομική πολιτική.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «ακόμη και οφειλέτες όπως η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσουν την εθνική κυριαρχία στον χειρισμό των κρατικών υποθέσεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ