Γιατί ο Τσίπρας επιμένει στην απλή αναλογική χωρίς μπόνους και με όριο 3% - iefimerida.gr

Γιατί ο Τσίπρας επιμένει στην απλή αναλογική χωρίς μπόνους και με όριο 3%

Φωτογραφία: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Τα χαρτιά του για τον εκλογικό νόμο άνοιξε ο πρωθυπουργός, και με φόντο τις ζυμώσεις και τις έντονες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τους "200" ανέπτυξε το σκεπτικό του για την εν λόγω πρωτοβουλία.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, "ανοίγουμε τη συζήτηση για μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος" και με το σκεπτικό ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 " πρέπει να πάμε με ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής" για τρεις λόγους:

  • έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης των κομμάτων του 40%-45%
  • των συμμαχικών κυβερνήσεων 
  • θα πρέπει να δούμε την προοπτική της συνταγματικής αναθεώρησης

Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματά του ήταν ότι η απλή αναλογική ενισχύει τα μικρά κόμματα, καθώς όπως είπε "είναι βέβαιο ότι τα μεγάλα κόμματα παίρνουν ένα ποσοστό μεγάλο".

"Όλοι θα θυμούνται τη στάση της κυρίας Γεννηματά"

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά και με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι την ψηφοφορία της 20ης Ιουλίου θα κρίνει εν πολλοίς η στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο πολιτικό πρέσινγκ προς την κ. Φώφη Γεννηματά. "Όλοι θα θυμούνται ποια ήταν η στάση της και η τοποθέτησή της", είπε και συνέχισε: 'θεωρώ πλήρως αδικαιολόγητη μια στάση άρνησης", όταν όπως εξήγησε θα έδινε στα μικρότερα κόμματα ένα σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα.

"Δεν βλέπω πιθανό να αλλάξει το 3%"

Ο ίδιος, απέφυγε να εκτιμήσει αν όντως θα καταφέρει η κυβέρνηση να μαζέψει τους "200". Ωστόσο, όπως είπε, "εμείς κάνουμε το καθήκον μας, άλλοι έχουν τα διλήμματα".

Εκτίμησε μάλιστα ότι και να γίνουν εκλογές, ο κόσμος " θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξαναπάρουμε τις 50 έδρες".

Εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο. "Δεν υπάρχει περίπτωση να ελαχιστοποιηθεί το μπόνους", είπε ενώ για το κοινοβουλευτικό κατώφλι εξήγησε ότι για το 3% δεν έχουμε δογματική προσέγγιση, πλην όμως όπως είπε, παρότι δεν το αποκλείει, "δεν το βλέπω πιθανό να αλλάξει", καθώς δεν είναι αυτό το βασικό θέμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας εκλογικός νόμος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ