Νταλάρα: Με αργούς ρυθμούς προχωράει το κούρεμα του χρέους - iefimerida.gr

Νταλάρα: Με αργούς ρυθμούς προχωράει το κούρεμα του χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι διαπραγματεύσεις του ελληνικού Δημοσίου με τις τράπεζες για το κούρεμα του χρέους, με βάση τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα ο οποίος είναι και επικεφαλής της Επιτροπής Ιδιωτών Πιστωτών-Επενδυτών για την Ελλάδα, δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν και το 2012.

Με τη δήλωση ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων «δεν είναι και δραματική» διευκρίνισε πάντως ότι κοινή επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να επιτευχθεί η συμφωνία έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του IIF Χιουνγκ Τραν τόνισε πως μια πιθανή αποτυχία στην επίτευξη εθελοντικής συμφωνίας με τους κατόχους ελληνικού χρέους θα επηρέαζε επίσης σημαντικά τις εκτιμήσεις των αγορών για το πόσο πιθανό είναι να βρεθεί μια λύση στην ευρύτερη κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη.

Η ενίσχυση των τραπεζών

Προθεσμία που θα ξεπερνά το εξάμηνο θα λάβουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα στα νέα εποπτικά επίπεδα. Αν και αρχικά η Σύνοδος κορυφής της 26ης Οκτωβρίου είχε αποφασίσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είχαν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο 2012 για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να ανέλθει ο βασικός δείκτης κεφαλαίων τους στο 9%, τελικά θα δοθεί πρόσθετος χρόνος.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority - EBA) απηύθυνε επιστολή προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στην οποία αφήνει να εννοηθεί ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος στα πιστωτικά ιδρύματα για να υποβάλλουν τα σχέδια ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ΕΒΑ συμφώνησε να μην κάνει τα κριτήρια των stress tests πιο αυστηρά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ