Στα «μανταλάκια» και όσοι χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία - iefimerida.gr

Στα «μανταλάκια» και όσοι χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σειρά νομοθετικών αλλαγών για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, ακόμη και στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών, επιφέρουν ρυθμίσεις που συμπεριελήφθησαν στο φορολογικό νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις θα βγαίνουν πλέον στη δημοσιότητα και τα ονόματα των οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και η καταβολή τους καθυστερεί περισσότερο από τρεις μήνες.

Ειδικότερα, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνού, προβλέπονται, τα εξής:

  • Η δημοσιοποίηση των στοιχειών  φορολογούμενων οι οποίοι χρωστούν άνω των 300.000 ευρώ φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα, το χρονικό όριο για να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους αντί για 1 έτος από την ημερομηνία που κατέστησαν οι οφειλές ληξιπρόθεσμες μειώνεται στους 3 μήνες. Σημειώνεται ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο δίνονται στη δημοσιότητα μόνο οφειλές προς εφορίες και τελωνεία άνω των 150.000 ευρώ.
  • Η κατάργηση της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα (50% έκπτωση για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και 100% έκπτωση για ανάπηρους και πολύτεκνους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ) εφόσον εισπράττουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ή των 600 ευρώ αντίστοιχα.
  • Ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας, ο οποίος από το 2017 θα γίνεται με βάση το έτος που πρωτοταξινομήθηκε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο με βάση το έτος που ταξινομήθηκε (πήρε πινακίδες) στην Ελλάδα. Η διάταξη αφορά εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και οδηγεί σε μειώσεις των τελών για παλαιότερα οχήματα που έχουν πρωτοταξινομηθεί σε χώρα της ΕΕ.
  • Η θέσπιση προστίμων από 1.000 έως και 100.000 ευρώ για την παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται στην φορολογική διοίκηση. Τα πρόστιμα αφορούν υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης. Για την παραβίαση του απορρήτου από επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ.\
  • Η θέσπιση αυστηρών διαδικασιών και μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα. Τα σημαντικότερα μέτρα είναι η αδειοδότηση σε όλο το φάσμα της διακίνησης των προϊόντων και η απαγόρευση της διάθεσης προϊόντων καπνού μέσω διαδικτύου.  
  • Η παράταση  έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία για την υποβολή από τους φορολογούμενους δήλωσης αποδοχής των φορολογικών τους παραβάσεων προκειμένου να καταβάλλουν πρόστιμα με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις του τελευταίου νόμου για το ποινολόγιο της εφορίας (π.χ. μείωση προστίμων).
  • Η πρόσληψη ιδιωτών έως και τις 31/12/2016 με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των κτιρίων του υπουργείου Οικονομικών.
  • Η διεύρυνση των περιπτώσεων ειδικών απαλλαγών από τον ΦΠΑ. Ειδικότερα, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε φιλανθρωπικούς εγχώριους και ξένους που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων. Η απαλλαγή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2015.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μίνι φορολογικό Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ