Οι συνηθέστερες περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης: Σκηνοθεσία κλοπής, δηλώσεις μεταξύ συγγενών - iefimerida.gr

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης: Σκηνοθεσία κλοπής, δηλώσεις μεταξύ συγγενών

 Φωτογραφία: Eurokinissi/ Κατερίνα Νομικού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από δηλώσεις μεταξύ συγγενών ή γειτόνων, υπερκοστολογήσεις ζημιών αλλά και σκηνοθεσία ολικής κλοπής οχήματος περιλαμβάνονται στις ασφαλιστικές απάτες που εντοπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στον κλάδο αυτοκινήτου.

Η ασφαλιστική απάτη αποτελεί ως γνωστόν ένα από τα πλέον σημαντικά και πολύπλοκα προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ασφαλιστική αγορά σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Η συλλογή στοιχείων, η ανταλλαγή εμπειρίας, απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων έχει αναδειχθεί ως ιδανικός τρόπος για τη διαμόρφωση και υιοθέτηση των κατάλληλων διαδικασιών που θα επιτρέψουν τη βέλτιστη αντιμετώπιση του φαινομένου, σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συνυπολογίσει κανείς το όφελος για τις εταιρείες.Οι εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΑΕΕ για το διάστημα δύο ετών (2013 και 2015) από την εξακρίβωση των απατηλών απαιτήσεων αποζημίωσης είχαν όφελος 8,14 εκατ. ευρώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 2,4% το οικονομικό όφελος ανά εξακριβωμένη περίπτωση απάτης, όπου ο μέσος όρος από 2.237 ευρώ το 2013 ανήλθε σε 2.290 ευρώ το 2014.

Με βάση τη συχνότητα εμφάνισης των εντοπισμένων περιπτώσεων ασφαλιστικής απάτης, τόσο ως προς το πλήθος εμφάνισης όσο και ως προς τον οικονομικό τους αντίκτυπο, ανά τύπο απάτης δηλώθηκαν οι εξής περιπτώσεις:

  1. Αλλοίωση συνθηκών ασφαλιστικού γεγονότος, πχ. Δήλωση εξυπηρέτησης
  2. Υπερκοστολόγηση
  3. Κατασκευή ανύπαρκτου ασφαλιστικού γεγονότος όπως σκηνοθεσία ολικής κλοπής, προγενέστερες ζημιές, κτλ
  4. Δήλωση ψευδών στοιχείων ασφάλισης, όπως απόκρυψη νέου οδηγού
  5. Πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια

Πως όμως οι ασφαλιστικές εταιρίες υποψιάζονται ότι μπορεί να υποκρύοπτεται ασφαλιστική απάτη; Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, με βάση τη συχνότητα εμφάνισης των ενδείξεων που εντοπίζονται κατά τη διαδικασία ανίχνευσης μιας πιθανής ασφαλιστικής απάτης, προκύπτουν οι εξής περιπτώσεις, με την πρώτη να είναι πιο συνηθισμένη:

  • Ασυμβάτες ζημιές προς τις συνθήκες του ατυχήματος
  • Ζημιές χωρίς επαφή μεταξύ των εμπλεκομένων οχημάτων
  • Ζημιά σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε από την έναρξη ασφάλισης είτε μετά τη επέκταση κάλυψης, πχ. Προσθήκη κάλυψης κατά τη διάρκεια της ασφαλιστικής περιόδου
  • Συνεργεία επισκευής ή ανταλλακτικών
  • Υπερτιμολόγηση ή υπερβολική απαίτηση
  • Φιλική ή συγγενική ή άλλη σχέση – για παράδειγμα συνάδελφοι ή γείτονες- μεταξύ των εμπλεκομένων
  • Επαναλαμβανόμενες ζημιές
  • Ασυνεπείς δηλώσεις
  • Ζημιές μεταξύ οχημάτων που ασφαλίζονται από τον ίδιο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή
  • Προσθήκη νέων καλύψεων ή αύξηση ορίων υφιστάμενης κάλυψης κατά τη διάρκεια ασφάλισης (αφορά προεραιτικές καλύψεις)
  • Παραποιημένα έγγραφα
  • Αδυναμία προσκόμισης παραστατικών ή αποδεικτικών στοιχείων
  • Αλλες περιπτώσεις- βραδινές ώρες, απομακρυσμένες περιοχές, εμπλεκόμενος σε προηγούμενες ζημιές απάτης, αγορασμένες ζημιές από συνεργεία, αγωγές χωρίς πραγματογνωμοσύνη, δυσμενής εξέλιξη της Σωματικής Βλάβης με ιδιωτική ιατρική γνωμάτευση.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ