Χαραμάδα για χαλάρωση των capital controls – Τι προτείναμε στους θεσμούς - iefimerida.gr

Χαραμάδα για χαλάρωση των capital controls – Τι προτείναμε στους θεσμούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίτημα για χαλάρωση των capital controls υπέβαλε τη Δευτέρα στους θεσμούς το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό αποκάλυψε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΥΠΟΙΚ οι αλλαγές είναι:

  1. Αρση της απαγόρευσης της ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά,
  2. Πλήρη άρση της απαγόρευσης πρόωρης αποπληρωμής δανείων,
  3. Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό,
  4. Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 € ανά δύο εβδομάδες.
  5. Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό.
  6. Αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό
  7. Ανοιγμα σχεδόν όλων των sites αγορών από το εξωτερικό.

Επιπλέον, ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται στο ποσό των 108,6 δισεκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως είπε τα παραπάνω μεγέθη δεν έχουν σταθεροποιηθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν έχει πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα γιατί η συνολική κάλυψη των ζημιών φτάνει στο 101%. Σύμφωνα μάλιστα με τον διοικητή της ΤτΕ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να μειωθούν το 2019 κατά 40 δισεκατ. ευρώ.

Ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε εν συνεχεία σε ερωτήσεις βουλευτών. Σταχυολογώντας τις απαντήσεις του, αίσθηση προκάλεσαν κυρίως δύο αναφορές του. Η πρώτη αφορά στην κοστολόγηση της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο. Ο «λογαριασμός» κατά τον κ. Στουρνάρα ανήλθε στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις από την εκροή κεφαλαίων και των capital controlos. «Το πρώτο εξάμηνο του 2015 δοκιμάστηκε μια διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης δεν απέδωσε η κυβέρνηση έκανε την απαραίτητη στροφή που έπρεπε να γίνει.. » σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Επιπλέον προέβλεψε ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» καθώς τα δημοσιονομικά πηγαίνουν καλά.

  • Σημεία από τις απαντήσεις Στουρνάρα:

Πλαστικό χρήμα υποχρεωτικά και στα περίπτερα

  • Θα πρέπει ακόμα και υποχρεωτικά η κυβέρνηση να υποχρέωση όλες τις επιχειρήσεις να δέχονται κάρτες και  να βάλουν POS θα μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η φοροδιαφυγή και έτσι θα κλείσουμε τη διαρροή των 10 δις από τον Φ.Π.Α. Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει σε όλες τις επιχειρήσεις POS ακόμη και στα περίπτερα

Επρεπε να μειώσουν το χρέος από το 2014

Είμαι υπέρ της μείωσης του πλεονάσματος και της μείωσης του χρέους.

Είναι αναγκαίο να πάμε σε μείωση χρέους. Η πρώτη φορά έπρεπε να γίνει το 2014 όταν πιστοποιημένα το 2013 είχαμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν δόθηκε την δεύτερη φορά που έπρεπε να δοθεί είναι στο Eurogroup του Μαΐου φέτος που ναι μεν αναγνωρίστηκε αλλά δεν αποφασίστηκε. Δεν παρακαλάμε υπάρχει νομική βάση για την ελάφρυνση χρέους από το 2012.

Το έχω θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανώτατο επίπεδο διοικητών αλλά και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος και στη δεύτερη αξιολόγηση αν θέλουμε αυτό το θέμα να συζητηθεί σοβαρά. Περιμένουν πως θα συμπεριφερθούμε στις αξιολογήσεις αν κάνουμε μεγάλες αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις θα πετύχουμε την ανταλλαγή λιγότερες λιτότητας με μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Για τα περί αφελληνισμού στις διοικήσεις τραπεζών

Δεν συμμερίζομαι όσα λέγονται περί αφελληνισμού είναι ευκαιρία να πουν καλύτερα στελέχη μέσω της εφαρμογής ενός νόμου που έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Με τις αλλαγές που γίνονται θωρακίζεται ο τραπεζικός κλάδος.

Πόσο μας κόστισε η διαπραγμάτευση του α' εξαμήνου 2015:

Το 2014 είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης μετά από μια διετή προσπάθεια. Σήμερα οι προϋποθέσεις αρχίζουν να γίνονται πάλι θετικές .

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 δοκιμάστηκε μια διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης δεν απέδωσε η κυβέρνηση έκανε την απαραίτητη στροφή που έπρεπε να γίνει.

Ποιο είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης; Εγώ έκανα μια ήπια προσέγγιση και είπα ότι τα 86 δισεκατομμύρια είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης και το τρίτο μνημόνιο κανείς δεν ήθελε να υπογράψουμε τρίτο μνημόνιο τότε οδηγηθήκαμε σε τρίτο μνημόνιο και σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και σε μεγάλη εκροή καταθέσεων αυτό είναι ένα κόστος είναι σημαντικό κόστος.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε ένα σοβαρό κόστος δε λέω ότι είναι μόνιμο μπορεί να μειωθεί αν ακολουθεί η σωστή πολιτική αυτή δηλαδή που γίνεται τώρα είναι μία πολιτική επιστροφής στην κανονικότητα και χαίρομαι που έγκαιρα η κυβέρνηση σταμάτησε την διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου υπέγραψε τη συμφωνία και το κόστος αυτό αρχίζει και μειώνεται.

Τα 86 δισεκατ. του μνημονίου προσεγγίζουν το κόστος αυτό. Στο 30% του ΑΕΠ με βάση τις εκθέσεις βιωσιμότητας του Δ.Ν.Τ η χειροτέρευση και το κόστος. Υπάρχει ένα πραγματικό κόστος είτε μας αρέσει είτε όχι.

Λουκέτα επιχειρήσεων

Πρέπει να κοιτάξουμε όχι μόνο της επιχείρησης που κλείνουν αλλά και αυτές που ανοίγουν για να είμαστε δίκαιοι.

Υπάρχει αύξηση της απασχόλησης όπως καταγράφεται στα συστήματα του υπουργείου εργασίας μια σημαντική αύξηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Στόχοι προγράμματος

Θα υπερβούμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, όχι απλά θα πιάσουμε το στόχο του 0,5% πλεόνασμα αλλά ίσως φτάσουμε και σε διπλάσιο νούμερο. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε καθυστέρηση στην αξιολόγηση από δω και στο εξής.

Είναι σημαντικό και είναι επιτυχία ότι αντί για 25 εκατομμύρια χρειάστηκαν 14 εκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Και μόνο 5 από το ΤΧΣ.

Για το plan X Βαρουφάκη

Για το plan X με βάση την ατελή πληροφόρηση που είχε εκείνη την εποχή η τράπεζα έκανε το καθήκον της αυτά που εμφανίζονται τώρα στην επικαιρότητα δεν ξέρω σε ποιο βαθμό ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή στην ματαιότητα των συγγραφέων. Η τράπεζα της Ελλάδος με βάση την πληροφόρηση που είχε έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει

Χρειαζόμαστε ισχυρές μεταρρυθμίσεις έχουμε καθυστερήσει και δεν κάνω κριτική μόνο στην παρούσα κυβέρνηση αλλά και σε αυτή στην οποία συμμετείχα εγώ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε δισταγμούς και να φοβόμαστε να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις το κομμάτι της ενέργειας μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Επιστροφή καταθέσεων

Έχουμε επιστροφή καταθέσεων δύο δις από το κλείσιμο της αξιολόγησης και μετά. Άμεση συσχέτιση από το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επιστροφή καταθέσεων όταν η αξιολόγηση κλείνει ο κόσμος αισθάνεται ασφάλεια και βεβαιότητα.

Για την «Μαρινόπουλος»

Είναι παθογένεια του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος θα πρέπει και οι τράπεζες και ο επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτά είναι φαινόμενα απαράδεκτα φυσικά υπήρχε κρίση που επηρέασε επιχειρήσεις, αλλά τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρηματίες πρέπει πραγματικά να δούνε σοβαρά αυτό το πρόβλημα και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Ένας από τους λόγους που οι τράπεζες χρειάζεται καλούς επαγγελματίες είναι και αυτός να σπάσουν ένα ομφάλιο λώρο που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό και δεν αντιλαμβάνομαι την τοποθέτηση περί αφελληνισμού. Μας απασχολεί o ελληνισμός που δεν υπάρχει αντί να μας απασχολήσει η εξυγίανση και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Δεν είναι «κοράκια» τα ξένα funds

Τα κόκκινα δάνεια θα εξαλειφθούν όταν εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις που οφείλουν τα κόκκινα δάνεια.

Φυσικά και δεν είναι «κοράκια» τα ξένα funds.
Η ποσοτική χαλάρωση συνεχίζεται εάν υπάρξει ανάγκη θα συνεχιστεί και υπάρχουν εργαλεία να γίνει βαθύτερη και με μεγαλύτερη επέκταση.
Υπάρχουν ακόμα αρκετές μεταρρύθμισης η εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ που θα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει θετική ανάπτυξη θα φέρει πρέπει να είμαστε ευτυχείς που έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο στις μεταρρυθμίσεις μπροστά μας οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ανάπτυξη.
Βλέπω μικρή βελτίωση σε διαρθρωτικά θέματα θα ήθελα να δω μεγαλύτερη βελτίωση σε θεσμικά θέματα όπως γραφειοκρατία θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια έχει κάνει θαύματα σε άλλες χώρες πρέπει να προχωρήσουμε και εδώ.
Ασήμαντες οι επιπτώσεις του Brexit

Σχεδόν ασήμαντες οι επιπτώσεις στο Α.Ε.Π. από το brexit δεν θα έχουμε φαινόμενα ντόμινο. Το Πέιλιν αφορά μετόχους και ομολογιούχους Υ ποσόν δεν αφορά καταθέτες πολύ δύσκολα θα αγγίξει μία τράπεζα είναι καταθέτει ακόμα και αν έχει καταθέσεις πάνω από 100.000

Δεν βλέπω να μπαίνει «κόφτης»

Δεν προβλέπω ότι θα έχουμε κόφτη τα δημοσιονομικά εξελίσσονται πολύ θετικά. Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους.
Δεν έχουμε αλλά δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα μπροστά μας μόνο όσα έχουν ψηφιστεί και προβλέπονται στην συμφωνία.
Ήθελα να δω μια ταχύτερη αξιολόγηση ίσως το brexit είναι ένας λόγος για να κάνουμε ταχύτερη αξιολόγηση και να πάρουμε τα χρήματα πιο γρήγορα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ