Το ασυνήθιστο «πρόβλημα» της Ολλανδίας: Οι άδειες φυλακές - iefimerida.gr

Το ασυνήθιστο «πρόβλημα» της Ολλανδίας: Οι άδειες φυλακές

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/ CATRINUS VAN DER VEEN
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις περισσότερες χώρες, το πρόβλημα που αφορά τις φυλακές είναι ο υπερπληθυσμός τους. Στην Ολλανδία, είναι το αντίθετο.

Μόλις αυτή την εβδομάδα το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των φυλακισμένων στη χώρα μειώθηκε κατά 27%, από το 2011 έως το 2015. Εκθεση που αφορά τους κρατούμενους στη χώρα σημειώνει ότι διαθέτει το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη, με 57 άτομα για κάθε 100.000 πολίτες να είναι πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Μόνο η Φινλανδία διαθέτει μικρότερο ποσοστό- 54 άτομα για κάθε 100.000 πολίτες- ενώ η Αγγλία και η Ουαλία έχουν το υψηλότερο στην Ευρώπη, με 148 ανά 100.000 πολίτες. Για χάρη της σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμήθηκε πρόσφατα σε 693 φυλακισμένους ανά 100.000 πολίτες, σύμφωνα με την Washington Post.

Η τελευταία μείωση κρατουμένων στην Ολλανδία οφείλεται στην αλλαγή τακτικής, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το ποσοστό εγκληματικότητας πέφτει κατά 0,9% ετησίως τα τελευταία χρόνια, αλλά και ότι την ίδια περίοδο έγινε στροφή προς τις ποινές κοινωφελούς εργασίας αλλά και το σύστημα παρακολούθησης με «βραχιολάκι». Αλλαγές που οδήγησαν σε σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων κάτω των 17 ετών που τίθενται υπό κράτηση (55%), όπως και στα άτομα 18-22 ετών στον γενικό πληθυσμό των φυλακών (44%).

Οπως ήταν επόμενο, η μείωση της χρήσης των φυλακών οδήγησε και στο κλείσιμο αρκετών εκ των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Το 2013 έκλεισαν 19 φυλακές στην Ολλανδία, ενώ τον Μάρτιο η De Telegraaf έγραψε ότι άλλες πέντε είναι πιθανόν να βάλουν «λουκέτο».

Στο μεταξύ, κάποιες που έχουν αδειάσει χρησιμοποιούνται με άλλους τρόπους. Η χώρα νοικιάζει τις φυλακές που δεν χρησιμοποιεί στις νορβηγικές και βελγικές αρχές, για τους δικούς τους κρατούμενους, ενώ άλλες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών.

Βέβαια, υπάρχει και η αρνητική πλευρά αυτού του φαινομένου. Σύμφωνα με την De Telegraaf το κλείσιμο πέντε φυλακών φέτος θα μπορούσε να καταστήσει «περιττούς» 1.900 εργαζομένους σε αυτές, ενώ άλλοι 700 θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις. Επίσης, στην Ολλανδία συζητιέται έντονα το αν αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι υπάρχουν λιγότεροι εγκληματίες ή απλά ότι λιγότεροι συλλαμβάνονται.

Η Ολλανδία δεν είναι πάντως η μοναδική χώρα στην οποία μειώνεται ο πληθυσμός των κρατουμένων. Στη Σουηδία ο αντίστοιχος αριθμός μειώθηκε από 5.722 άτομα το 2004 σε 4.500 το 2014, ενώ και εκεί έκλεισαν κάποιες φυλακές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ολλανδία άδειες φυλακές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ