Τι έκανες στη Χούντα, μπαμπά; - iefimerida.gr

Τι έκανες στη Χούντα, μπαμπά;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νεαρή μητέρα δολοφονείται από έναν μανιακό δολοφόνο, κοντά στην Αμερικάνική Πρεσβεία. Ένας πατέρας «διαπλεκόμενος» σκοτώνεται σε ένα περίεργο αυτοκινητιστικό.

Κι ένα παιδί μεγαλώνει εσώκλειστο σε ένα οικοτροφείο, κάπου στη Γάλλια, και ψάχνει απαντήσεις. «Η Αφιέρωση» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Αντώνη Γκόλτσου.

«Αύριο το απόγεβμα θα πάμε με το θείο Αλέξανδρο στη κηδία του μπαμπά μου που σκοτώθηκε χτες πολύ νορίς το πρωί» σημειώνει ο μικρός Άλκης στο ημερολόγιό του, τον Οκτώβριο του 1983. Είναι μόλις εννέα ετών. Έχει ήδη χάσει τη μητέρα του, όταν ήταν μωρό 2 μηνών. Όλοι του λένε ότι «έφυγε» κι εκείνος, ένα μικρό παιδί που πιστεύει ότι όποιος φεύγει κάποια στιγμή επιστρέφει, θα την περιμένει για χρόνια να γυρίσει. Έφηβος πια θα καταλάβει ότι η μητέρα του δεν θα γυρίσει ποτέ.

Μετά από το τραγικό ατύχημα, ο Άλκης θα φύγει με τον θείο του Αλέξανδρο για τη Γαλλία, θα μπει εσωτερικός σε κάποιο αυστηρό σχολείο και θα μείνει πολλά χρόνια εκεί. Θα επιστρέψει πρώτη φορά πίσω στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1998, στο τέλος των σπουδών του και, καθώς ο θείος του αρνείται πεισματικά να του πει οτιδήποτε αφορά τους γονείς του, θα ξεκινήσει την αναζήτηση από τα αρχεία των εφημερίδων. Η μητέρα του Φιλιώ, μια νεαρή δικηγόρος που υπερασπιζόταν στα δικαστήρια τους ήρωες της αντίστασης, στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας, δολοφονήθηκε άγρια από έναν παρανοϊκό σίριαλ κίλερ (ο οποίος δικάστηκε, καταδικάστηκε και αυτοκτόνησε στο κελί του) και ο πατέρας του Πύρρος, γνωστός επιχειρηματίας της εποχής, πέθανε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ή μήπως δεν ήταν ατύχημα;

Μόνιμος κάτοικος Αθηνών πια, ο 35χρονος Αλκιβιάδης Πικρός μετακομίζει στο Μετς και καθώς τακτοποιεί παλιές φωτογραφίες και παλιά βιβλία των γονιών του, πέφτει πάνω σε ένα βιβλίο ποίησης του πατέρα του. «Στον Πύρρο και στους άλλους σαμουράι, ελαφρά ας είναι η σκέψη» γράφει η παράξενη αφιέρωση. Ο Άλκης, που σκαρφίζεται αλλόκοτες ιστορίες από μικρό παιδί και έχει ήδη εκδώσει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, δεν μπορεί να αφήσει το μυστήριο να αιωρείται. Θέλει να μάθει ποιοι είναι η σαμουράι και τι ακριβώς σημαίνει η αινιγματική, σαν απόσπασμα από επικήδειο, αφιέρωση. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει η κατάδυση στο σκοτεινό παρελθόν της οικογένειάς του.

Τι έκανες στη Χούντα, μπαμπά; | iefimerida.gr 0

Γιατί μας αρέσει:
– Γιατί ο κεντρικός ήρωας, ένας μοναχικός, ονειροπόλος, σχεδόν εμμονικός και μάλλον αδέξιος, νέος άντρας, έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του θέτοντας ερωτήσεις στις οποίες κανείς δεν είχε τη διάθεση να δώσει την οποιαδήποτε απάντηση. Σιωπή.
– Γιατί μια μητέρα πολέμιος της Χούντας κι ένας πατέρας συνεργάτης των συνταγματαρχών, γνωστός και ως «ο κύριος Μεσάζων», δεν μπορεί παρά να έχουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να κρύψουν.
– Γιατί μερικές φορές τίποτε δεν είναι πιο σκοτεινό από τα καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά.
–Γιατί μπορεί η δικτατορία να έπεσε και η δημοκρατία να αποκαταστάθηκε στη χώρα, αλλά τριανταπέντε χρόνια μετά, η Ιστορία δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη. Άλλοι αγωνίστηκαν, άλλοι επωφελήθηκαν και όλοι εξακολουθούν να κινούνται ανάμεσά μας.
– Γιατί ο συγγραφέας δεν διστάζει να ανατρέξει σε γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας, να σκαλίσει με επιδεξιότητα μικρές και μεγάλες πληγές και να αποκαλύψει ιστορίες φρίκης και προδοσίας.
–Γιατί ο Αντώνης Γκόλτσος, που συντονίζει εδώ και εννέα χρόνια την πολύ επιτυχημένη Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο και γνωρίζει τον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας όσο λίγοι, κάνει ένα εντυπωσιακό και πολλά υποσχόμενο συγγραφικό ντεμπούτο.

INFO
Η ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Συγγραφέας: Αντώνης Γκόλτσος
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ