Ενα διαφορετικό μουσείο: Με οδοντιατρικά εργαλεία, μασέλες και αντικείμενα από το 1750[εικόνες] - iefimerida.gr

Ενα διαφορετικό μουσείο: Με οδοντιατρικά εργαλεία, μασέλες και αντικείμενα από το 1750[εικόνες]

Φωτογραφίες: dentalmuseum.eu
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτό το μουσείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, μη ελκυστικό, λόγω των εκθεμάτων του, που στους περισσότερους προκαλούν αμηχανία.

Πανάρχαια οδοντιατρικά εργαλεία, μασέλες και χρυσά δόντια, ανάμεσα στα εκθέματα.

Πρόκειται για το δημοφιλές, για κάποιο λόγο, μουσείο του Κόλντιτς στη Λειψία, προορισμό για πολλούς που βρίσκονται στην περιοχή.

Ενα διαφορετικό μουσείο: Με οδοντιατρικά εργαλεία, μασέλες και αντικείμενα από το 1750[εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οδοντοστοιχίες, οδοντόβουρτσες, χειροκίνητα τρυπάνια και άλλα αντικείμενα ηλικίας εκατοντάδων χρόνων αποτελούν ένα μέρος των «τρομακτικών» εκθεμάτων του οδοντιατρικού μουσείου στη Σαξονία.

Ενα διαφορετικό μουσείο: Με οδοντιατρικά εργαλεία, μασέλες και αντικείμενα από το 1750[εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τα εκθέματα αυτά είναι για ανθρώπους με γερά νεύρα, αφού προκαλούν τρόμο λόγω της ιδιαίτερης λειτουργίας τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο «πελεκάνος», ένα εργαλείο που εξυπηρετούσε στην απομάκρυνση των πίσω δοντιών, των τραπεζιτών. Αυτό το σιδερένιο αντικείμενο αποτελεί ένα από τα 500.000 εκθέματα του μουσείου, που στεγάζει τη μεγαλύτερη σχετική έκθεση στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW ο άνθρωπος που κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα παραπάνω εργαλεία ονομάζεται Αντρέας Χέζλερ και είναι οδοντίατρος.

Εκτίθεται το οδοντιατρείο του Φρειδερίκου του Β'
Στην έκθεση ανήκουν ακόμα 170 τόμοι από βιβλιοθήκες της Γερμανίας αλλά και του εξωτερικού. Ο ίδιος αναφέρει ότι μόλις πρόσφατα μπόρεσε να μεταφέρει τα αντικείμενα του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής Ιστορίας της Βιέννης στο Κόλντιτς.

Στην έκθεση προστέθηκε και το παλαιότερο σύμφωνα με τον συλλέκτη οδοντιατρείο στο κόσμο, το οποίο χρονολογείται από το 1750 και εκτίθεται εκεί εδώ και λίγο καιρό. Ήταν το χειρουργείο του οδοντιάτρου της βασιλικής αυλής του Φρειδερίκου Β΄. Εν μέρει αποτελείται από γνήσια αντικείμενα της εποχής, εν μέρει διαμόρφωσαν το χειρουργείο ο Χέζλερ και οι συνεργάτες του. «Τρία χρόνια δουλειάς και πολλές ώρες έρευνας χρειάστηκαν για να αποδώσουμε όσο πιο πιστά γίνεται ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια», εξηγεί ο Χέζλερ.

Ενα διαφορετικό μουσείο: Με οδοντιατρικά εργαλεία, μασέλες και αντικείμενα από το 1750[εικόνες] | iefimerida.gr 2

Στο Κόλντιτς η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα σε επιφάνεια 300 τ.μ. Η έκθεση συμπληρώνεται από 3000 τ.μ. επιστημονικής βιβλιοθήκης, που εμπεριέχει χιλιάδες οδοντιατρικά συγγράμματα πολλών αιώνων.

Η ιδέα
Η ιδέα για αυτή τη συλλογή ξεκίνησε το 1990, όταν ο Χέζλερ αγόρασε τότε το οδοντιατρείο ενός συναδέλφου του. Γρήγορα διαδόθηκε πως ο συλλέκτης είχε αδυναμία σε παλιούς εξοπλισμούς οδοντιατρείων. «Ο κόσμος ερχόταν σε εμένα και μου προσέφερε αντικείμενα», περιγράφει ο ίδιος. Για να συστεγάσει όλους αυτούς τους «θησαυρούς» νοίκιασε τέσσερα σπίτια.

Ενα διαφορετικό μουσείο: Με οδοντιατρικά εργαλεία, μασέλες και αντικείμενα από το 1750[εικόνες] | iefimerida.gr 3

Κάποια εκθέματα έχουν ηλικία 2500 χρόνων. Σε αυτά ανήκουν και εργαλεία για τον καθαρισμό των δοντιών και της γλώσσας από την Ανατολή, όπως και τσιμπίδες από τη ρωμαϊκή εποχή. Στην συλλογή ανήκουν ακόμα οδοντόβουρτσες από τη ισπανική βασιλική οικογένεια και μία επιστημονική έκθεση για τις οδοντικές αρρώστιες. Ακόμα υπάρχουν και κάποια παράξενα εκθέματα, όπως μία «μηχανή μασήματος» ή μία οδοντοστοιχία από αγελάδες.

Ενα διαφορετικό μουσείο: Με οδοντιατρικά εργαλεία, μασέλες και αντικείμενα από το 1750[εικόνες] | iefimerida.gr 4

Αποτελεί στούντιο για σειρές
Ο «θησαυρός» του Χέζλερ έχει συμβάλει και στον κλάδο της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Κάποια από τα δωμάτια του μουσείου έχουν εξυπηρετήσει γυρίσματα 46 σειρών και ταινιών συνολικά. Με τα έσοδα ο συλλέκτης χρηματοδότησε το μουσείο, ωστόσο έπρεπε να συμβάλει οικονομικά και ο ίδιος ελλείψει άλλων πόρων. Περίπου 2000 επισκέπτες έρχονται στο μουσείο κάθε χρόνο από τη Γερμανία και από το εξωτερικό. Ο στόχος του Χέζλερ ωστόσο, όπως αναφέρεται στη DW, ανέρχεται στους 20.000 επισκέπτες.

Φωτογραφίες: dentalmuseum.eu

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ dental museum Λειψία οδοντιατρικά εργαλεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ