Σχεδόν το 90% των Γάλλων δεν θέλουν τον Ολάντ -Χειρότερος από Μέρκελ, Ρέντσι, Πούτιν [πίνακες] - iefimerida.gr

Σχεδόν το 90% των Γάλλων δεν θέλουν τον Ολάντ -Χειρότερος από Μέρκελ, Ρέντσι, Πούτιν [πίνακες]

(Φωτογραφία: EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα του, είναι κάτι περισσότερο από εμφανές. Ομως, το ποσοστό των Γάλλων που αντιπαθούν τον πρόεδρό τους αιφνιδιάζει ακόμη και τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Σχεδόν το 90% των πολιτών της χώρας αποδοκιμάζουν τον Ολάντ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του TNS Sofres. Για την ακρίβεια, μόλις το 12% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας κάνει καλή δουλειά. Και αυτό είναι το χειρότερο ποσοστό που έχει «καταφέρει» ποτέ άνθρωπος που βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση, στην ιστορία των δημοσκοπήσεων, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και πλέον.

Η κατάσταση δεν είναι νέα για τον Ολάντ. Η Washington Post θυμίζει ότι το 2013 τον είχαν χαρακτηρίσει για πρώτη φορά ως τον πιο αντιδημοφιλή πρόεδρο της νεότερης γαλλικής ιστορίας, όταν η δημοτικότητά του έπεσε στο 26%. Ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί, δεν είχε βρεθεί ποτέ κάτω από το «φράγμα» του 30%.

Σχεδόν το 90% των Γάλλων δεν θέλουν τον Ολάντ -Χειρότερος από Μέρκελ, Ρέντσι, Πούτιν [πίνακες] | iefimerida.gr 0

Από τότε όμως, ο Ολάντ καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η δημοτικότητά του ανέβηκε, για λίγο, πάνω από το 30% μετά από την επίθεση στο Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο το 2015, ενώ κάποιοι είδαν θετικά και την αντίδρασή του έπειτα από το μακελειό στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτή η ώθηση όμως «εξανεμίστηκε» γρήγορα.

Η δημοτικότητα του Ολάντ από το 2012

Το «επίμονα» υψηλό ποσοστό ανεργίας είναι από τους λόγους που έκαναν τη δημοτικότητά του να καταβαραθρωθεί. Εκείνοι που εμφανίζονται πιο απογοητευμένοι από τον Ολάντ είναι οι εργαζόμενη της μέσης τάξης, 35-49 ετών.

Δραματικές είναι οι «επιδόσεις» του και στη σύγκριση με τους άλλους ηγέτες, στο θέμα της δημοτικότητας, την οποία έκανε η Washington Post. Η Ανγκελα Μέρκελ έχει ακόμη την υποστήριξη του 54%, παρά τις διαφωνίες για τις επιλογές της στο ακανθώδες θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Σχεδόν το 90% των Γάλλων δεν θέλουν τον Ολάντ -Χειρότερος από Μέρκελ, Ρέντσι, Πούτιν [πίνακες] | iefimerida.gr 1

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, είναι αυτή τη στιγμή ίσως ο πιο δημοφιλής ηγέτης της Δύσης, με το ποσοστό του να φτάνει το 63%. Ο Ματέο Ρέντσι έχει τη στήριξη του 40% των πολιτών της χώρας του. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέγεται ότι έχει την υποστήριξη του 83% των Ρώσων, αναφέρει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα. Υπάρχει πάντως και κάποιος που τα πηγαίνει χειρότερα από τον Ολάντ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τεμέρ, τον οποίο στηρίζει μόλις το 11% των συμπατριωτών του.

Η δημοτικότητα του Ολάντ σε σύγκριση με άλλους ηγέτες

Γιατί όμως οι Γάλλοι είναι τόσο δυσαρεστημένοι από τον πρόεδρό τους; Οι αντίπαλοί του επισημαίνουν ότι η οικονομία της χώρας έχει μόλις σταδιακά ανακάμψει από την ύφεση, αλλά πολλά από τα προβλήματα της Γαλλίας παραμένουν άλυτα.

Στη χαμηλή δημοτικότητά του μπορεί να συμβάλει όμως και μία γενική τάση των Γάλλων προς την απαισιοδοξία, γράφει η Washington Post. «Με άλλα λόγια, παρά τη γενική αντίληψη ότι ο Ολάντ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας, ενδεχομένως να είχε υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας αν ήταν ηγέτης μίας άλλης χώρας», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φρανσουά Ολάντ Δημοσκόπηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ