Γκάμπριελ-Σκουρλέτης υπέγραψαν συμφωνία -Για παροχή γερμανικής τεχνογνωσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - iefimerida.gr

Γκάμπριελ-Σκουρλέτης υπέγραψαν συμφωνία -Για παροχή γερμανικής τεχνογνωσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συμφωνίες για την παροχή γερμανικής τεχνογνωσίας στην προώθηση των εξαγωγών και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Πάνος Σκουρλέτης με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου με θέμα το νέο τοπίο που δημιουργείται στην Ελλάδα και τη Γερμανία μετά το 2020.

Σε ομιλία του ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στη φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου η απόφαση για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στοίχισε μεν 30.000 θέσεις εργασίας αλλά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών οδήγησε στη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων.

Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μεταστροφή στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής των νησιών στην Ελλάδα από το πετρέλαιο στις ανανεώσιμες πηγές αλλά και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο στη χώρα μας είναι υψηλότερο από την ΕΕ. Σημείωσε ότι σε αυτά τα πεδία υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας με την Ελλάδα καθώς και ότι το 80% της αιολικής ενέργειας που παράγεται στη Γερμανία εξάγεται, κάτι που θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γυρίζουμε σελίδα και συζητάμε τα θέματα της ανάπτυξης με μεγαλύτερη αισιοδοξία, προσβλέποντας σε μεταστροφή της οικονομίας από το τρέχον έτος. Τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος σηματοδοτεί προσανατολισμό στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στον τομέα της ενέργειας καθώς στις διατάξεις του μπορούν να ενταχθούν μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες ανανεώσιμων πηγών, βιοκαυσίμων, υβριδικοί σταθμοί στα μη διασυνδεδεμένα νησίδα, συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης καθώς και παραγωγής θερμότητας / ψύξης από ανανεώσιμες πηγές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης τόνισε, εξάλλου, ότι με το νέο σύστημα υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών αίρονται οι στρεβλώσεις και δημιουργείται ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον και πρόσθεσε ότι το ενεργειακό μέλλον μετά το 2020 περιλαμβάνει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και "πράσινα νησιά". Σημείωσε ακόμη ότι σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους μεταξύ άλλων με τις διασυνδέσεις των νησιών που θα ενισχύσουν και την τουριστική οικονομία. Αναφερόμενος εξάλλου στο "Brexit είπε ότι συμβολίζει ένα τέλος εποχής και σηματοδοτεί την ανάγκη θωράκισης της συνοχής της ΕΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πολλοί αδυνατούν να αντιληφτούν το πρόβλημα αναζητώντας λάθη τακτικής ενώ έχουν αποδοκιμαστεί στρατηγικές. "Η λύση, είπε, είναι περισσότερη δημοκρατία, ενότητα, αλληλεγγύη και εγκατάλειψη της συνταγής της ακραίας λιτότητας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ