Μάστιγα τα αποτσίγαρα: 2.650 τόνοι κάθε χρόνο στις ελληνικές παραλίες - iefimerida.gr

Μάστιγα τα αποτσίγαρα: 2.650 τόνοι κάθε χρόνο στις ελληνικές παραλίες

φωτογραφία: pixabay.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ανήκουστο και μόνο το γεγονός πως κάποιος, χωρίς σκέψη, σβήνει το τσιγάρο του και το αφήνει στην ίδια παραλία που κάνει μπάνιο, βάζει μέσα το παιδί του και τρώει τα ψάρια της.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, προκαλούν σοκ.

Στις ελληνικές παραλίες σε ετήσια βάση πετιούνται 2.650 τόνοι αποτσίγαρων προκαλώντας προφανώς οικολογική καταστροφή και απειλώντας παράλληλα τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα αποτσίγαρα είναι το πιο «πολυπληθές» σκουπίδι στις ελληνικές ακτές αντιπροσωπεύοντας το 38,3% όσων συλλέγονται.

Στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως 21,7 δισεκατομμύρια τσιγάρα, που σημαίνει 1 δισεκατομμύριο πακέτα τσιγάρων), στα οποία αντιστοιχούν 3.500 τόνοι φίλτρων, δεδομένου ότι το 99,5% των τσιγάρων, ακόμα και τα στριφτά, είναι με φίλτρο.

«Το αποτσίγαρο είναι ένας επικίνδυνος ρυπαντής καθώς το βασικό του τμήμα, το φίλτρο, περιέχει υπολείμματα καρκινογόνων ουσιών όπως η πίσσα και η νικοτίνη που μπορούν να προκαλέσουν απευθείας δηλητηρίαση σε μικρά παιδιά εφόσον τα πιτσιρίκια τα βρουν στην αμμουδιά και τα βάλουν στο στόμα τους. Επίσης, τα αποτσίγαρα μολύνουν τις παραλίες και τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς και τα θαλάσσια ζώα, ενώ προκαλούν καταστροφικές πυρκαγιές και ευθύνονται για την έκλυση τοξικών διοξινών, οι οποίες δηλητηριάζουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα», προειδοποιεί ο κ. Φιλόπουλος.

Ένας μεγάλος πονοκέφαλος είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιών, μιας και τα αποτσίγαρα, μαζί με τα σπασμένα κομμάτια γυαλιού αποτελούν «αναπτήρες» που είτε σιγοκαίνε ή μπορούν να προκαλέσουν φωτιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις γόπες που δεν έχουν σβήσει και πετιούνται ανεξέλεγκτα στο ύπαιθρο οφείλονται ετησίως 1.431 πυρκαγιές που καίνε τα δάση της Ελλάδας. «Αυτές οι διοξίνες εισπνέονται από τα ζώα της κτηνοτροφίας και καταλήγουν στο ανθρώπινο στομάχι», τονίζει ο κ. Φιλόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αποτσίγαρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ