Ο Τσίπρας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Brexit για να χτίσει συμμαχίες - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Brexit για να χτίσει συμμαχίες

Φωτογραφία: © European Union

Την ανάγκη να συμφωνηθεί άμεσα ένα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα του Brexit ανέδειξε χθες ο πρωθυπουργός, δίνοντας από τις Βρυξέλλες το στίγμα για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα.

Μετά το πρώτο μούδιασμα, το οποίο κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν στο iefimerida.gr «απόλυτα δικαιολογημένο», ο κ. Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του. Καθόλου τυχαία, μίλησε για το αίτημα να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» στην Ευρώπη με κοινωνική διάσταση που να εμπνέει τους πολίτες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας.Προανήγγειλε μάλιστα τη λήψη πρωτοβουλιών, με στόχο όπως είπε την εξάλειψη των ανισοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι «χρυσή ευκαιρία» άλλωστε, η απουσία της Βρετανίας από την Ένωση να… αποσταθεροποιήσει το «κέντρο παραγωγής» των πολιτικών λιτότητας, απομονώνοντας τη Γερμανία και τις πολιτικές Σόιμπλε.

Στις 9 Ιουλίου το… ραντεβού με τους Σοσιαλδημοκράτες
Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται στις δυνάμεις που μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στο μετασχηματισμό της Ευρώπης και κατ’ επέκταση στη συγκρότηση μιας πλατιάς πολιτικής συμμαχίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετείχε ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών, ενώ λόγω της επίσκεψής του στην Κίνα θα μεταβεί τελικά στο Παρίσι το επόμενο Σαββατοκύριακο (9-10 Ιουλίου) όπου πιθανότατα θα συναντηθούν οι ηγέτες των χωρών που ανήκουν στη Σοσιαλδημοκρατική οικογένεια. Εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα δομικά προβλήματα της ΕΕ, ώστε η Ευρώπη να μην γίνει δύο ή τριών ταχυτήτων.

Μήνυμα και από Δραγασάκη
Τον τόνο έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μίλησε σε κομματικό ακροατήριο στο Μαρούσι. "Όπως τολμήσαμε στην Ελλάδα, έτσι πρέπει να τολμήσουμε και στην Ευρώπη, δρώντας ως μια δύναμη ανασύνθεσης και υπέρβασης των παλιών διαχωριστικών γραμμών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα κοινής δράσης με κινήματα και συνδικάτα, με δυνάμεις της οικολογίας και του σοσιαλιστικού χώρου, όσες δυνάμεις είναι έτοιμες να δεσμευτούν στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές της ευρωλιτότητας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης.

Να βρούμε τις αιτίες της κρίσης
Η κυβέρνηση, παράλληλα, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Πρέπει, να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε μια πιο "ελκυστική" ΕΕ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας συμμαχίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ