Οδοιπορικό του iefimerida στη Λέσβο -Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και κάτοικοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης - iefimerida.gr

Οδοιπορικό του iefimerida στη Λέσβο -Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και κάτοικοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Μπορεί οι προσφυγικές ροές προς τη Λέσβο να έχουν μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η κατάσταση στο νησί παραμένει δραματική.

Το iefimerida.gr έκανε «αυτοψία» στο μεγαλύτερο Κέντρο Φιλοξενίας που βρίσκεται στη Μόρια και κατέγραψε την αγωνία και την απόγνωση των κατοίκων του νησιού. Οι κάτοικοι της Μόριας ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν να μείνει μόνιμα στο χωριό τους το Κέντρο Φιλοξενίας και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.
«Το νησί μας, τη Λέσβο, πολλοί το αποκαλούν πλέον το “νησί των πνιγμένων” εξαιτίας της τραγωδίας που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό έπληξε και τον τουρισμό. Και εμείς όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουμε συνέλθει από τις σκληρές εικόνες που είδαμε. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, νιώθουμε ότι μας έχουν ξεχάσει» λέει στο iefimerida.gr ο Λουκάς Βλουτιδέλης κάτοικος Μυτιλήνης.

Οδοιπορικό του iefimerida στη Λέσβο -Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και κάτοικοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης | iefimerida.gr 0

Άποψη της Μυτιλήνης από ψηλά

Ακατάλληλες οι συνθήκες διαβίωσης
Στη Λέσβο λειτουργούν δύο Κέντρα Φιλοξενίας, ένα στο Καρα – Τεπέ και ένα στη Μόρια, στα οποία (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προσφυγικών ροών) βρίσκονται περισσότεροι από 3 χιλιάδες άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εγκλωβισμένοι στο νησί, αφού είτε δεν δικαιούνται άσυλο, είτε οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου είναι υπερβολικά χρονοβόρες.

Οδοιπορικό του iefimerida στη Λέσβο -Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και κάτοικοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης | iefimerida.gr 1
Οδοιπορικό του iefimerida στη Λέσβο -Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και κάτοικοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης | iefimerida.gr 2

Το Κέντρο Φιλοξενίας Μόριας

Όπως υποστηρίζει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Δημοτικού Διαμερίσματος Μόριας Νίκος Τρακέλης, οι συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας είναι ακατάλληλες. «Η τοπική κοινωνία έχει χάσει την ησυχία της. Είμαστε χίλιοι κάτοικοι και οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι γύρω στους 4 χιλιάδες, είναι τετραπλάσιοι από εμάς. Επιπλέον οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων. Οι εγκαταστάσεις της Μόριας έχουν χωρητικότητα για 800 άτομα και μέσα βρίσκονται 3 με 4 χιλιάδες. Αυτό δημιουργεί προβλήματα. Σκεφτείτε ότι η αποχέτευση δεν μπορεί να επεξεργάζεται τόσα λύματα και τα λύματα τρέχουν έξω. Το νερό λειτουργεί αλλά δεν φθάνει για τόσο κόσμο και με τέτοια ζέστη. Αυτό που ζητάω από την πολιτεία είναι τουλάχιστον οι συνθήκες να βελτιωθούν. Πρέπει ο αριθμός των προσφύγων στην περιοχή να μειωθεί».

Οδοιπορικό του iefimerida στη Λέσβο -Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και κάτοικοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης | iefimerida.gr 3

Ο πρόεδρος Κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλης

Εισβολές και διαρρήξεις σε δεκάδες σπίτια
Στη Μόρια συναντήσαμε πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες που πηγαίνουν στο χωριό για να αγοράσουν τρόφιμα ή απλά για να περπατήσουν. Ωστόσο, όπως λένε οι κάτοικοι, όταν πέφτει το σκοτάδι νιώθουν να απειλούνται.
Ο κ. Τρακέλης υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα και μετά από τα δεκάδες κρούσματα διαρρήξεων στα σπίτια του χωριού η αστυνόμευση έχει ενισχυθεί στην περιοχή με δυο περιπολικά. Ωστόσο, όπως λέει τα προβλήματα λόγω της παραβατικότητας παραμένουν. « Δεν έχουμε τίποτα μαζί τους αλλά πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα. Μας κλέβουν, μπαίνουν μέσα στα σπίτια για να κλέψουν.

Οδοιπορικό του iefimerida στη Λέσβο -Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και κάτοικοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης | iefimerida.gr 4

Η Μόρια

Τι εθνικότητας είναι αυτοί οι άνθρωποι; Είναι από τη Συρία;
Ελάχιστοι από αυτούς που φιλοξενούνται εδώ είναι από τη Συρία. Είναι από το Μαρόκο, από το Ιράκ, από διάφορες χώρες, που δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο στη Συρία. Στο Καρα - Τεπε βρίσκονται γύρω στα 600 άτομα που είναι από τη Συρία, οι υπόλοιποι που είναι εδώ δεν είναι από τη Συρία.

Υπάρχει προοπτική να παραμείνουν εδώ για αρκετό διάστημα ακόμη; Να παραμείνει το Κέντρο Φιλοξενίας;
Εμείς δεν θα το δεχθούμε να μείνουν εδώ. Δεν θα δεχθούμε να μείνει το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και του χρόνου για παράδειγμα. Ποιο είναι το μέλλον αυτών των ανθρώπων δηλαδή; Να τριγυρνάνε εδώ στο χωριό; Δεν μπορώ να πω ότι θα το δεχθούμε αυτό. Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος», καταλήγει ο κ. Τρακέλης.
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Μόριας και των γειτονικών χωριών τα περιστατικά διαρρήξεων συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Ωστόσο η παρουσία της αστυνομίας τους τελευταίους μήνες έχει βελτιώσει αισθητά την κατάσταση.
«Εμείς βοηθάμε πολύ κόσμο, μέχρι που τους μαγείρευε το χωριό, βάζαμε καζάνι και τους μαγειρεύαμε. Τους δίναμε κρέας, ψωμί, νερό, τα πάντα. Όταν έρχεται εδώ ένα παιδάκι τι θα του πεις; Δεν σου δίνω; Αλλά αυτά που γίνονται τελευταία δεν μπορούμε να τα ανεχθούμε. Μπαίνουν στα σπίτια, κλέβουν από τα σπίτια. Μόνο που θα τον δεις μέσα στο σπίτι σε πιάνει πανικός. Προχθές βρήκαμε εδώ δίπλα κάποιους που μπήκαν μέσα σε ένα σπίτι» δηλώνει στο iefimerida.gr ο Βασίλης Τσακίρης αρτοποιός στη Μόρια.

Οδοιπορικό του iefimerida στη Λέσβο -Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και κάτοικοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης | iefimerida.gr 5

Ιατρειο στη Μορια

«Ήρθαν εδώ ο Πάπας, ο Πατριάρχης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ήρθαν οι πάντες, τώρα όμως μας ξέχασαν πάλι. Προχθές οι μετανάστες μέσα στο Κέντρο Φιλοξενίας έβαλαν φωτιά και τα έκαψαν όλα. Είναι εδώ χωρίς χαρτιά, εγκλωβισμένοι. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους»; καταλήγει ο κ. Τσακίρης.
Ο Μανώλης Κοντέλης, επαγγελματίας οδηγός υποστηρίζει ότι «υπάρχουν οικογενειάρχες που έχουν ανάγκες και τους βοηθάμε, αλλά υπάρχει παραβατικότητα από ορισμένους άλλους που δεν σέβονται ότι εμείς τους ανοίξαμε την αγκαλιά μας. Τα περισσότερα προβλήματα τα προκαλούν κάποιοι νέοι από το Μαρόκο, το Λίβανο, το Πακισταν. Οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι φιλήσυχοι. Τους βοηθάμε, τους δίνουμε την δυνατότητα να κάνουν ένα μπάνιο, τους δίνουμε φαγητό, ακόμη και χρήματα, αλλά σε εκείνους που είναι οικογενειάρχες και έχουν ανάγκη και είναι φιλήσυχοι».

Οδοιπορικό του iefimerida στη Λέσβο -Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και κάτοικοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης | iefimerida.gr 6

Πρόσφυγες στη Μόρια

«Θέλω να συνεχίσω το ταξίδι μου στην Ευρώπη»
Έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας συναντήσαμε την 29χρονη Γουάφα από τη Συρία, η οποία όπως μας είπε έχει εγκλωβιστεί στο νησί εδώ και 3 μήνες. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στο Αλέπο της Συρίας για να γλυτώσει τον πόλεμο και στην Ελλάδα χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Οδοιπορικό του iefimerida στη Λέσβο -Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και κάτοικοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης | iefimerida.gr 7

Η Γουάφα πρόσφυγας από τη Συρία

«Βρίσκομαι εδώ 3 μήνες. Έκανα μια χειρουργική επέμβαση και χρειάζομαι ειδική διατροφή και ένα διαφορετικό περιβάλλον. Μου υποσχέθηκαν στο νοσοκομείο ότι θα με βοηθήσουν αλλά τελικά έμεινα αβοήθητη εδώ στη Μόρια. Το φαγητό δεν είναι καλό ούτε είναι κατάλληλο για μένα. Δεν θέλω να μείνω στην Ελλάδα. Θέλω να πάω στη Σουηδία επειδή είναι μια ήσυχη και ασφαλής χώρα, επίσης βρίσκεται εκεί ο αδερφός μου».
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Συνάνης ο οποίος παρακολουθεί το προσφυγικό πρόβλημα στη Λέσβο από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε, υποστηρίζει ότι η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο επειδή μαζί με τους πρόσφυγες από τη Συρία στο νησί έφθαναν και χιλιάδες μετανάστες από χώρες στις οποίες δεν υπάρχει πόλεμος ούτε συγκρούσεις. «Οι περισσότεροι που έχουν εγκλωβιστεί τώρα εδώ δεν είναι από εμπόλεμες χώρες, εκμεταλλεύτηκαν το προσφυγικό πρόβλημα, τον πόλεμο της Συρίας και έχουν έρθει εδώ. Σκεφτείτε ότι έχουν έρθει εδώ από 77 χώρες του κόσμου»!

Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας κλειδί στις εξελίξεις
Μπορεί η κατάσταση σήμερα στην πόλη της Μυτιλήνης να μη θυμίζει σε τίποτα την δραματική εικόνα που υπήρχε πέρυσι τέτοιες μέρες, με τους χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται στοιβαγμένοι στο λιμάνι, στις πλατείες και στα πάρκα, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.
Οι ροές των προσφύγων από την Τουρκία προς το νησί της Λέσβου έχουν μειωθεί σημαντικά, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τους 30 την ημέρα. Στο λιμάνι οι τουρίστες αντικρύζουν τα δεκάδες ξύλινα σκάφη των δουλεμπόρων που έχουν κατασχέσει οι λιμενικοί. Οι περιπολίες συνεχίζονται και όπως δηλώνει στο iefimerida.gr ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός «τα πάντα εξαρτώνται και από την υλοποίηση της συμφωνίας. Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα χαλάσει την συμφωνία. Και βεβαίως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα».
Ο δήμαρχος Λέσβου εκτιμάει ότι αν δεν αυξηθούν οι προσφυγικές ροές η κατάσταση θα μπορέσει να ομαλοποιηθεί στο νησί. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας Δεν υπάρχουν μεγάλες ροές. Εμείς δεν είμαστε της λογικής να μην έρθει κανένας ξένος εδώ, ότι όποιος είναι ξένος πρέπει να τον διώξουμε. Αρκεί να βέβαια να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Στη Λέσβο έχουμε από τις καλύτερες υποδομές στον κόσμο. Όπως για παράδειγμα στο Καρά - Τεπέ. Έχουν ψηφιστεί τα κονδύλια και ευελπιστώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα και στο θέμα της χρηματοδότησης για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Μη ξεχνάτε όμως πως το πρόβλημα αυτό εκτός από χρήματα, θέλει πάνω από όλα ανθρώπινη προσέγγιση».

Οδοιπορικό του iefimerida στη Λέσβο -Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και κάτοικοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης | iefimerida.gr 8

Τα ξύλινα σκάφη των δουλεμπόρων που έχει κατασχέσει το λιμενικό στη Μυτιλήνη

Φήμες ήθελαν στη Λέσβο να δημιουργούνται και άλλα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, κυρίως στην δυτική πλευρά του νησιού για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην πόλη της Μυτιλήνης. Ωστόσο, ο δήμαρχος διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.
«Όχι, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο. Υπάρχει μια φημολογία που προέρχεται από ανθρώπους που έχουν σκοπιμότητες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει στο νησί κανένα άλλο Κέντρο Φιλοξενίας. Ούτε χρειάζεται. Έχουμε ήδη δυο που είχαν δημιουργηθεί πέρυσι τα οποία είναι άδεια και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ